Werk van M.C. Escher op tentoonstelling in Den Haag
NOS Nieuws

Tentoonstelling Escher afgeblazen door ruzie over rechten

De tentoonstelling met werk van de kunstenaar M.C. Escher (1898-1972) die morgen in Kunsthal Citroën in Amsterdam zou worden geopend, is afgelast. De organisatie heeft op het laatste moment geen toestemming gekregen van de Escher Stichting, die alle rechten beheert.

Volgens de organisator, oud-directeur Wim van Krimpen van het Gemeentemuseum Den Haag, heeft de advocaat van de stichting geëist dat de werken van de muur worden gehaald. De erven zouden Van Krimpen verwijten dat hij zonder hun instemming de werken had opgehangen.

Bruikleen

Van Krimpen heeft de werken in bruikleen gekregen van het Gemeentemuseum Den Haag. Het zijn zogenoemde facsimilés, hoogwaardige reproducties die musea soms gebruiken om kwetsbare, originele werken te beschermen. De initiatiefnemer zegt dat deze replica's ook worden gebruikt bij de tentoonstelling Escher in het Paleis in Den Haag.

'Verdrietig'

De voormalige museumdirecteur is geschokt en verdrietig. "Ik ben 74. Deze beslissing is gruwelijk voor mij, niet alleen financieel, maar vooral als kunstliefhebber en tentoonstellingsmaker. Dit was mijn laatste tentoonstelling."

Van Krimpen wil niet zeggen hoeveel de tentoonstelling hem heeft gekost. Wel benadrukt hij dat het een privé-initiatief is en dat hij ontwerpers heeft moeten inhuren en een conservator.

Boekwinkel

Het verbod via de advocaat komt voor Van Krimpen totaal onverwacht. Enkele weken geleden heeft hij de Escher Stichting gemeld dat hij bezig was met de tentoonstelling en aangeboden in Kunsthal Citroën een boekwinkel in te richten.

Bovendien kent hij de familie en de stichting, naar eigen zeggen, al meer dan 25 jaar. Hij maakte kennis toen hij directeur was van het Gemeentemuseum Den Haag dat een grote collectie heeft van de graficus. Ook maakte Van Krimpen in de Kunsthal in Rotterdam in 1998 een grote overzichtstentoonstelling met het werk van M.C. Escher ter gelegenheid van diens honderdste geboortejaar.

Overleg

Volgens Van Krimpen gaat zijn advocaat maandag om tafel met die van de Escher Stichting, in een poging de kwestie op te lossen. Het is de vraag of dat lukt. Een woordvoerder van de Escher Stichting zegt dat hij geen toestemming heeft gevraagd. "Van Krimpen vraagt niet, hij doet gewoon." De stichting wil bovendien niet dat er een tentoonstelling met facsimilés komt in Amsterdam.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl