Nelly de Vries-Lammerts. familie Nelly de Vries-Lammerts

De oudste Nederlander Nelly de Vries-Lammerts is dinsdagavond laat in haar slaap overleden, in woonzorgcentrum De Koperhorst in Amersfoort. Een week eerder was ze getroffen door een lichte beroerte. De gevolgen kwam ze niet meer te boven.

Broze gezondheid

Volgens directrice Irene Vriens van De Koperhorst had De Vries-Lammerts het fijn in het woonzorgcentrum, maar werd haar gezondheid het afgelopen jaar erg broos. "Ze was een kwetsbare vrouw geworden."

Nelly de Vries werd op 5 mei 1905 geboren in Rotterdam, waar ze ook opgroeide. Ze kwam uiteindelijk via Doorwerth, Den Bosch en Utrecht in Amersfoort terecht. Ze trouwde in 1933 en kreeg zes kinderen. Haar echtgenoot overleed al in 1969; ze miste hem tot aan haar dood toe.

Welletjes

"Ze wilde graag dood", zegt haar zoon Fons. "Ze had het allemaal wel gezien en vond het welletjes. Op het laatst was ze blind en had ze moeite met slikken. Daarnaast ben je op zo'n hoge leeftijd iedereen kwijt; vrienden, familie en kennissen."

Volgens de zoon had Nelly de Vries-Lammerts een heel goede gezondheid. "Ze was nooit ziek en zwom en wandelde veel." Verder omschrijft hij haar als een huisvrouw die altijd hard heeft gewerkt. Op haar 65ste heeft ze haar rijbewijs nog gehaald. Ze slaagde in één keer. 

Zoon Fons zegt hij niet treurt om haar dood. "We zijn niet bedroefd hoor. Als iemand op zo'n hoge leeftijd overlijdt, heb je geen verdriet meer."

Kuijntjes

De nieuwe oudste inwoonster van het land is Geertje Kuijntjes, meldt het ANP. Ook zij is 110 jaar en ze woont in Gorinchem.

STER reclame