Dijsselbloem en Varoufakis bij overleg bij overleg in febuari van dit jaar
NOS Nieuws

'Vechtpartij Dijsselbloem en Varoufakis voorkomen'

Eurogroep-voorzitter Jeroen Dijsselbloem en de Griekse oud-minister van Financiën Varoufakis zijn bijna met elkaar op de vuist gegaan. Dat gebeurde tijdens een vergadering in februari, zegt Eurocommissaris Moscovici, die ook bij de bijeenkomst was. Hij is naar eigen zeggen tussenbeide gekomen. Het ging om voorbereidend overleg voor de Eurogroep, die zich over de Griekse crisis zou buigen.

"Varoufakis had geprobeerd mij op te zetten tegen Dijsselbloem door een document te laten lekken dat hij 'het plan-Moscovici' noemde", vertelt Moscovici aan de Franse Europa-correspondent Jean Quatremer, die werkt aan een documentaire over de Griekse crisis. Volgens Moscovici was er helemaal geen plan dat zijn naam droeg, maar circuleerden er verschillende documenten.

"Aan het begin van het overleg was er een moment van fysieke spanning tussen Dijsselbloem en Varoufakis, ze dreigden te gaan vechten. Ze noemden elkaar 'leugenaar'. Ik moest tussenbeide komen." De relatie tussen beide mannen was daarna totaal bedorven, stelt Moscovici. "Ik heb ze uit elkaar kunnen houden, maar ik heb ze niet meer bij elkaar kunnen brengen. Sinds dat moment hebben ze nooit meer echt gepraat."

Geruststellend

Minister Dijsselbloem ontkent desgevraagd dat er sprake was van een dreigende fysieke confrontatie. "Hij voorzag een handgemeen dat zich nooit heeft voorgedaan. Dat kan ik verzekeren. Ik heb het ook nooit overwogen. Het is niet aan de orde geweest. Ik vind het wel een hele geruststellende gedachte dat hij klaar stond om zo nodig zich ertussen te werpen. Dat is een fijn idee."

Dijsselbloem: niet van plan te vechten met Varoufakis

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl