Dafne Schippers is wereldkampioen
NOS Sport

Schippers schrijft geschiedenis met wereldtitel

Dafne Schippers heeft bij de WK in Peking geschiedenis geschreven. De 23-jarige Nederlandse atlete veroverde als eerste Nederlandse een wereldtitel in de buitenlucht. Ze was in de finale van de 200 meter na een spannende race de snelste.

Met 21,63 seconden tekende ze voor een Nederlands en Europees record. Het oude record stond al met 22,03 seconden op haar naam.

Schippers verovert wereldtitel op 200 meter

Schippers, die ook al zilver pakte op de 100 meter, veroverde vorig jaar in Zürich al de Europese titels op de 100 en 200 meter. Dit jaar werd ze ook Europees indoorkampioene op de 60 meter.

Schippers lag na het uitkomen van de bocht nog niet voorop. De kunst van de 200 meter is na de start voldoende energie over te houden voor een versnelling op het rechte stuk naar de finish. Dat lukte de Nederlandse. Ze won nipt voor de Jamaicaanse Elaine Thompson, die 21,66 noteerde.

Derde WK-medaille

Voor Schippers is het haar derde WK-medaille. Twee jaar geleden veroverde ze in Moskou brons op de zevenkamp. Die discipline verruilde ze dit jaar voor de sprint, waarop ze in haar jeugdjaren al zeer succesvol was.

Met de komst van de Amerikaanse trainer Rana Reider, die op Papendal is gaan samenwerken met haar trainer Bart Bennema, ging ze specifieker trainen op de sprint. De aanpak wierp in Peking al vruchten af. Schippers arriveerde in topvorm in de Chinese hoofdstad. Er stond een atlete aan de start die overtuigd was van haar kwaliteiten.

Records

Op de 100 meter waren Nederlandse records in de halve finales en finale het bewijs daarvan. Met 10,83 en 10,81 liep ze de wereldtop in. Het was het bewijs dat de keuze voor de sprint met het oog op de Olympische Spelen volgend jaar in Rio de Janeiro de juiste is geweest.

Ook op de 200 meter maakte de Utrechtse grote indruk. Ontspannen liep ze in de halve finales naar winst in haar serie. Al na het uitkomen van de bocht kon ze het rustig aandoen. Het tekende het zelfvertrouwen, waarmee Schippers naar Peking was gekomen.

Sedoc uit z'n dak bij wereldtitel Schippers
Dafne Schippers liep de snelste 200 meter ooit op een WK

Gunstige indeling

In de finale had ze vanuit baan 6 de Amerikaanse atletes Candyce McGrone en Jeneba Tarmoh voor zich als richtpunt. McGrone was dit seizoen één-honderdste van een seconde sneller dan Schippers. In de rug van de Nederlandse startte de Jamaicaanse outsider Elaine Thompson, die het haar ook heel moeilijk maakte. Pas in de laatste meter passeerde Schippers haar.

In de minder aantrekkelijke baan 2 liep de Jamaicaanse Veronica Campbell-Brown, die in 2011 de wereldtitel greep en twee jaar later door een vermeende dopingaffaire ontbrak in Moskou. Inmiddels 33 jaar eindigde Campbell-Brown wel als derde in 21,97.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl