Shell koopt vervolging Nigeria af

time icon Aangepast

Door verslaggever Gert-Jan Dennekamp

Shell zal zestig miljoen dollar betalen om vervolging in Nigeria voor corruptie te voorkomen. De Nigeriaanse anticorruptiecommissie heeft dat tegenover de NOS bevestigd.

Femi Babafemi, woordvoerder van de EFCC (Economic and Financial Crimes Commission) bevestigt dat de Nigeriaanse autoriteiten het onderzoek naar corruptie door Shell hebben gestaakt: "Wij hebben daarover een overeenkomst met Shell bereikt."

Shell erkent

Een woordvoerder van Shell erkent dat er een regeling is getroffen. "Shell heeft de kwesties met de Nigeriaanse autoriteiten opgelost, maar we kunnen niet ingaan op de voorwaarden van de overeenkomst." De woordvoerder wil dan ook niet bevestigen dat het om zestig miljoen dollar gaat. In totaal kost de corruptieaffaire Shell nu meer dan honderd miljoen dollar.

In deze zaak trof het olieconcern al eerder een schikking van ruim 48 miljoen dollar met de Amerikaanse beurswaakhond SEC. Volgens de SEC kocht Shell Nigeriaanse douanebeambten om voor in totaal circa 3,5 miljoen dollar.

'Administratie en transportheffingen'

Met dit geld probeerde Shell tussen 2002 en 2005 het zogeheten Bonga-project in Nigeria te bespoedigen. Bonga was het eerste diepwater olie- en gasproject in Nigeria.

Daarvoor moest een grote hoeveelheid materiaal en onderdelen naar het land worden getransporteerd. Om de douaneafhandeling te versnellen, werd gebruikgemaakt van een tussenpersoon die tegen betaling de spullen sneller in het land kreeg. Om te verhullen dat het om steekpenningen ging, werd na overleg gekozen voor de omschrijving "administratie en transportheffingen".

De Shell-woordvoerder zegt dat de betrokken personeelsleden zijn "ontslagen" of dat er tegen hen "disciplinaire maatregelen" zijn genomen. "Shell heeft daarnaast maatregelen genomen die ervoor moeten zorgen dat dit in de toekomst niet meer kan plaatsvinden."

STER Reclame