Ploumen: noodhulp hard nodig

De 58,5 miljoen euro die het kabinet uittrekt voor noodhulp aan vluchtelingen uit Jemen, Irak en Syrië is hard nodig, zegt minister Ploumen. "Het is zeker geen druppel op een gloeiende plaat."

Het geld is bedoeld om voor vluchtelingen die in buurlanden als Libanon en Jordanië worden opgevangen. Volgens Ploumen is er 8 miljard dollar nodig om te bereiken dat zij eten, drinken en medische zorg krijgen.

"Daarvan is pas 40 procent binnen. Dat betekent bijvoorbeeld dat de voedselrantsoenen drastisch naar beneden zijn bijgesteld van 19 naar 12 dollar per gezin van vijf mensen. Het is onze plicht, vind ik, om mensen te helpen en ervoor te zorgen dat ze in elk geval het allernoodzakelijkste hebben. "

Vrachtwagens

Volgens Ploumen is het belangrijk om de opvanglanden in de regio te ondersteunen. Dat kan voorkomen dat mensen "die levensgevaarlijke tocht naar Europa maken". De beelden van mensen in vrachtwagens of in gammele bootjes op zee noemt ze hartverscheurend. "Dat moet echt stoppen."

Het noodhulpgeld komt uit een pot van 570 miljoen euro die het kabinet vorig jaar instelde voor structurele noodhulp in de wereld.

Volgens de Verenigde Naties is de oorlog in Jemen een humanitaire crisis van de derde en zwaarste categorie. Ook in de andere twee landen heeft de burgerbevolking te lijden onder binnenlandse conflicten. Ze worden daar ook getroffen door de strijd tegen IS. 

Dit voorjaar gaf Nederland al 5 miljoen euro aan Jemen en 4 miljoen aan Irak voor voedsel, water en medicijnen. 

STER reclame