De Marokkaanse koning in februari 2015 op bezoek in Parijs
NOS Nieuws

Fransen gepakt voor chanteren Marokkaanse koning

Twee Franse journalisten zijn in Parijs gearresteerd omdat ze zouden hebben geprobeerd om de Marokkaanse koning te chanteren. De twee dreigden een boek over koning Mohamed VI te publiceren tenzij hij 3 miljoen euro zou betalen, melden diverse Franse en Marokkaanse media.

De journalisten Eric Laurent en Catherine Graciet zitten in voorlopige hechtenis op verdenking van poging tot afpersing en chantage.

Belastende informatie

In juli zouden de journalisten contact hebben opgenomen met het koningshuis om een afspraak te maken naar aanleiding van het boek dat zij gezamenlijk schreven.

Volgens de aanklacht volgde een eerste afspraak op 11 augustus. Het tweetal vroeg toen om een bedrag van drie miljoen euro, anders zouden ze het boek, waarin belastende informatie over het koningshuis zou staan, publiceren. Later volgden nog twee afspraken.

Tijdens de laatste afspraak zou Laurent akkoord gegaan zijn met een bedrag van twee miljoen euro, waarvan 80.000 vooraf zou worden betaald. Het restantbedrag zou volgen nadat de schrijvers afstand van de rechten hadden gedaan.

Klacht

De Franse autoriteiten startten vorige week een onderzoek naar aanleiding van een klacht die Marokko indiende. De uitgever van het boek, Éditions du Seuil, bevestigt dat er begin 2016 een boek op naam van de twee schrijvers over het Marokkaanse koningshuis uitkomt.

Het is niet de eerste keer dat de nu 68-jarige Laurent een boek schrijft over koning Mohamed VI. In 2012 publiceerde hij Le roi predateur - Main basse sur le Maroc (Koning Roofdier - plundering van Marokko). Het boek is in Marokko verboden. Net als bij zijn nieuwe boek, was Graciet de co-auteur.

Onderscheiding

De Marokkaanse aanklacht komt een half jaar nadat de justitiële samenwerking tussen Marokko en Frankrijk was hervat. Die lag bijna een jaar stil, na een diplomatieke rel tussen beide landen. Die ontstond toen Abdellatif Hammouchi, chef van de Marokkaanse geheime dienst DGST, tijdens een werkbezoek aan Frankrijk werd opgepakt. De Franse politie viel toen de residentie van de Marokkaanse ambassadeur binnen.

Volgens de Franse aanklacht was Hammouchi verdachte in een martelzaak waarbij een Franse burger betrokken was. Hij werd na verhoor vrijgelaten, maar dat kon niet voorkomen dat Marokko de justitiële samenwerking met Frankrijk stopzette.

Uiteindelijk besloot Frankrijk geen onderzoek naar de veiligheidschef te beginnen. Hammouchi ontving in februari de Légion d'honneur, de hoogste Franse onderscheiding.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl