Wetenschappers vinden doodsoorzaak ijsbeer Knut
Ruim vier jaar na de dood van de beroemde Duitse ijsbeer Knut hebben wetenschappers ontdekt waaraan het dier is overleden. Volgens een team van Duitse onderzoekers leed Knut aan een auto-immuunziekte en wel aan een variant die eerder alleen bij mensen is vastgesteld.
Knut zakte in 2011 in elkaar in de dierentuin van Berlijn, terwijl tientallen mensen naar hem stonden te kijken. Hij viel in het water en verdronk. Uit sectie bleek dat hij in elkaar was gezakt door een zwelling in zijn hersenen, maar het bleef altijd onduidelijk waardoor die was ontstaan.
Neuroloog
"Het onderzoek naar zijn dood was totaal vastgelopen", zegt een van de onderzoekers. "En toen kregen we begin 2014 een telefoontje van een neuroloog. Hij zei dat hij gelijkenissen zag tussen de symptomen van Knut en een aantal van zijn menselijke patiënten."
Die patiënten leden aan een auto-immuunziekte, waarbij het lichaam antistoffen aanmaakt tegen de eigen hersencellen. De ziekte is pas acht jaar geleden ontdekt en was alleen bij mensen aangetroffen. Nu blijkt dat die ziekte de zwelling heeft veroorzaakt in de hersenen van Knut.
Geluk
"Het is ongelooflijk dat uitgerekend de bekendste ijsbeer ter wereld de eerst bekende dierlijke drager van de ziekte is", zegt de onderzoeker. "Zo is Knut ook na zijn dood nog heel belangrijk, zowel voor mensen als voor dieren."
Volgens de onderzoeker had Knut goed behandeld kunnen worden aan zijn ziekte als zijn verzorgers hadden geweten dat hij eraan leed. "Maar het trieste lot van Knut is in dit geval het geluk voor de wetenschap. Nu we weten dat de ziekte ook bij dieren voorkomt, kunnen in de toekomst veel dieren worden gered."
Verstoten
Knut werd in 2006 geboren in de dierentuin van Berlijn. Omdat hij werd verstoten door zijn moeder brachten zijn verzorgers hem groot. Hij werd nooit geaccepteerd door soortgenoten.
Na zijn dood werd Knut opgezet. Hij is te zien in het Natuurkundig Museum in Berlijn. In 2012 werd in de dierentuin een standbeeld van Knut onthuld.