Eurocommissaris Frans Timmermans
NOS Nieuws

Timmermans: vluchtelingen in de eigen regio selecteren

Eurocommissaris Timmermans wil dat meer vluchtelingen in hun eigen regio worden geselecteerd en opgehaald. Dan kunnen ze niet in handen vallen van gewetenloze mensensmokkelaars, zei hij in een interview met het VRT-journaal.

Mensen moeten in de regio zelf worden geïnterviewd. Als ze recht hebben op asiel, moeten wij er zelf voor zorgen dat ze legaal en veilig naar Europa komen. We halen via de UNHCR al mensen op uit de regio, maar dat doen we op veel te kleine schaal, zei Timmermans.

De Commissie wil dat mensensmokkelaars harder worden aangepakt. De EU-landen moeten een gezamenlijk beleid hebben om criminelen die misbruik maken van het vluchtelingenprobleem achter de tralies te krijgen. Timmermans is blij dat Frankrijk en Engeland daar afspraken over hebben gemaakt.

Meer middelen

Er moet dringend een Europees asielbeleid komen en de gemaakte afspraken moeten worden uitgevoerd, zei Timmermans, die eerste vicevoorzitter is van de Europese Commissie, onder Jean-Claude Juncker.

De Nederlander wil dat er meer middelen komen om mensen in de regio op te vangen, ook al worden er in de regio al veel meer mensen opgevangen dan bij ons. Europa moet ook overgaan tot een eerlijker verdeling van de vluchtelingen over de lidstaten. Zuid-Europese landen voelen zich nu in de steek gelaten.

Schijnoplossing

Verder wil de eurocommissaris dat de controle aan de buitengrenzen van de EU wordt verbeterd. Hij noemt nationale acties als het hek dat Hongarije bouwt een schijnoplossing.

Volgens Timmermans voelen alle EU-landen inmiddels de urgentie van de problemen en wordt er vooruitgang geboekt bij de aanpak ervan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl