Bouterse bij zijn beëdiging ANP

Het kabinet Bouterse-II lijkt begonnen met de strijd tegen de corruptie in Suriname. Managers van semi-staatsbedrijven en een hoge ambtenaar zijn de afgelopen dagen op non-actief gesteld omdat ze in verband worden gebracht met omkoping.

De nieuwe minister Jennifer van Dijk-Silos van Justitie en Politie ontsloeg de onderdirecteur van de vreemdelingendienst, nadat intern onderzoek had aangetoond dat de ambtenaar tegen betaling verblijfsdocumenten in orde maakte.

Vandaag werd bekend dat minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen opdracht heeft gegeven om de vijfkoppige top van de afdeling Drilling van het Staatsolie-bedrijf te ontslaan. Ze zouden onderaannemers grote privé-bouwwerkzaamheden hebben laten uitvoeren op kosten van Staatsolie.

Beerput

Dodson, die voordat hij minister werd zelf bij het toonaangevende bedrijf werkte, kondigde aan dat oneigenlijke praktijken onmiddellijk stopgezet gaan worden. "De beerput gaat binnenkort veel verder open. Er is bij Staatsolie heel veel verspilling en heel veel mis", zei de bewindsman tegenover Starnieuws.

Het Surinaamse Openbaar Ministerie begon deze week een onderzoek naar financiële malversaties door directeur Willy Duiker van het Energiebedrijf Suriname. Minister Dodson onthief Duiker daarop van zijn functie. De directeur ontkent dat hij betrokken is bij corruptie.

Schone handen

Dodson zit in de regering-Bouterse namens de DOE, de 'schone handen-partij'. Veel sceptici verwachtten bij zijn aantreden dat de minister weinig aan corruptie zou kunnen doen, maar partijleider Carl Breeveld zei na het tekenen van het regeerakkoord dat hij erin geloofde dat president Bouterse werkelijk schoon schip wil maken. 

"Als Bouterse DOE binnen de regering haalt omdat hij vindt dat onze partij het patent heeft op corruptiebestrijding, dan gaan we ervan uit dat hij dat meent", zei Breeveld eerder deze maand tegen de NOS.

STER reclame