De NPO-directie (m) met presentatoren: 'amusement blijft'
NOS Nieuws

'NPO had Dekker meer mogen prikkelen'

In hoeverre is de Publieke Omroep gezwicht voor de kritiek van staatssecretaris Dekker op amusementsprogramma's? De NPO presenteerde vanmiddag de najaarsprogrammering, volgens NPO-bestuurder Shula Rijxman vol "goedgemaakte, kritische en meeslepende programma's". In de nieuwe programmering blijft ruimte voor amusement. Maar niet alle omroepbazen zijn er gerust op dat dat zo blijft.

Rijxman ging bij de presentatie in Hilversum kort in op de door Dekker aangezwengelde discussie over "puur amusement" bij de NPO. Ze wil geen "geoormerkte budgetten" en bemoeienis vanuit Den Haag. "De NPO en haar makers moeten vrij zijn om te maken wat ze willen", zei Rijxman. Maar in haar toespraak ging het verder vooral over de kwaliteit die de NPO wil bieden. "We maken populaire programma's goed en goede programma's populair".

Dekker diende dinsdag zijn plannen voor de omroep in bij de Tweede Kamer. De VVD-staatssecretaris wil af van programma's waarbij amusement een doel op zich is. Wel kan amusement ondersteunend zijn "als middel om educatieve, informatieve en culturele programma's voor een breed publiek aantrekkelijk te maken".

'Niet meer of minder'

Frans Klein, hoofd televisie van de NPO, zegt dat de amusementsdiscussie geen invloed heeft gehad op de nieuwe programmering. "Er is niet meer of minder amusement dan anders. De NPO grossierde toch al niet in plat amusement", zegt hij. Volgens Klein zijn er van de honderden programma's die onder de NPO-vlag worden gemaakt, "hooguit vijf" waarover discussie zou kunnen ontstaan.

Nu laat je toch je oren hangen naar de wens van Den Haag. En wat komt hierna?

Jan Slagter, directeur Omroep Max

Toch is Omroep Max-directeur Jan Slagter, een van de felste critici van Dekker, niet tevreden. Hij vindt dat de NPO een steviger statement had kunnen maken.

Slagter merkt op dat de programma's waar Dekker nadrukkelijk kritiek op had, Animal Crackers, Bananasplit en Ranking The Stars, niet meer te zien zijn. "De NPO had best mogen prikkelen en laten zien: hier gaan wij niet in mee", zegt Slagter. Als het aan hem lag, was Animal Crackers daarom gewoon weer op tv gekomen. "Nu laat je toch je oren hangen naar de wens van Den Haag. En wat komt hierna?"

Amusement, jongeren en sport centraal bij NPO-presentatie

'Onafhankelijke koers'

EO-bestuurder Jaap Kooij ziet dat anders. Hij is blij dat de NPO "een eigen, onafhankelijke koers vaart". "Ik zie al die kritiek niet terug in de programmering."

De EO komt op 4 september met een nieuwe spelshow: In de Ban van de Condor. Daarin vormen BN'ers en vogelaars acht koppels en gaan ze de strijd aan op het gebied van natuur en vogelkennis. Volgens Kooij is er nog steeds ruimte voor zulke amusementsprogramma's en laat Dekker die ruimte ook bestaan. "Die positieve boodschap mag best naar buiten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl