De werken van Dick Bruna hangen nu in het Rijksmuseum ANP

In het Rijksmuseum opent vandaag een tentoonstelling over Dick Bruna. Dit jaar is de zestigste verjaardag van Bruna's beroemdste werk: Nijntje. 

Bruna heeft meer gemaakt. In de tentoonstelling 'Dick Bruna. Kunstenaar' zijn 120 objecten te zien. Het gaat onder meer om boekomslagen, affiches, collages en tekeningen. Nijntje zelf ontbreekt uiteraard niet.

De tentoonstelling laat volgens het Rijksmuseum zien dat Dick Bruna meer is dan alleen de bedenker van Nijntje. "Die veelzijdigheid willen we hier laten zien, maar ook hoe hij is geïnspireerd door de Franse avant-garde, door grote meesters als Henri Matisse, Fernand Léger en Bart van der Leck", zegt conservator Caro Verbeek. 

Door de werken naast elkaar te plaatsen wil het Rijksmuseum tonen waar Bruna's inspiratie vandaan komt. 

Dick Bruna liet zich door anderen inspireren, maar was zelf ook een inspiratiebron. "Kunstenaars als Rietveld en Picasso roemden zijn werk om de eenvoud en helderheid", zegt Verbeek. 

Nijntje in het Rijksmuseum

Dick Bruna is er vandaag zelf niet bij omdat zijn gezondheid dat niet toelaat. Hij was wel betrokken bij de totstandkoming van de tentoonstelling.

De tentoonstelling is tot en met 15 november 2015 te zien in het Rijksmuseum.  

STER reclame