NOS Nieuws

Een op de 20 mensen slachtoffer van identiteitsfraude

Een op de twintig Nederlanders is het slachtoffer van identiteitsfraude, blijkt uit onderzoek van de Universiteit Leiden over de periode 2008-2012. Van de gedupeerden werden persoonsgegevens gestolen waarna er geld van hun bankrekening werd afgeschreven.

In totaal kregen enkele honderdduizenden mensen in die periode met deze vorm van criminaliteit te maken.

Uit een enquête onder de slachtoffers blijkt dat men gemiddeld zo'n 400 euro kwijtraakte door de fraude. In 30 procent van de gevallen ging het om een bedrag onder de 50 euro, maar er zaten ook grote uitschieters bij waarbij duizenden euro's werden gestolen.

In veruit de meeste gevallen kregen de gedupeerden het volledige bedrag vergoed. De totale schade liep in de vier jaar van het onderzoek op tot 300 miljoen euro.

Digitalisering

Door de toenemende digitalisering krijgen criminelen wereldwijd steeds meer mogelijkheden om mensen persoonsgegevens te ontfutselen, verwacht onderzoeker Johan van Wilsem. Daarom dreigt dit misdrijf een werkelijk groot probleem te worden in de toekomst.

Gisteren maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek bekend dat in 2014 juist minder mensen te maken kregen met identiteitsfraude. Van Wilsem noemt die uitkomst verrassend en verklaart het verschil uit een andere vraagstelling en een ander onderzoeksjaar.

Aangifte

De politie heeft nog geen goed beeld van identiteitsfraude, omdat slechts 10 procent van de gedupeerden aangifte doet. Volgens Van Wilsem stappen alleen diegenen die veel geld kwijt zijn naar de politie. Aangezien het in de meeste gevallen om relatief kleine gedragen gaat, is het ook waarschijnlijk dat mensen de diefstal niet eens opmerken.

De politie heeft grote moeite om de daders op te sporen.

Netwerken

Daders weten op allerlei manieren persoonsgegevens te stelen. Soms gebeurt dat nog door brieven met gebruikersgegevens te stelen.

Maar er bestaan ook complexe netwerken waarbij hackers samenwerken met criminelen die de gestolen gegevens verhandelen en de personen die uiteindelijk de buit incasseren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl