IS-strijders in het grensgebied tussen Irak en Syrië
NOS Nieuws

'VS doodt hacker en ronselaar van IS'

Het Amerikaanse leger heeft een prominente hacker en ronselaar van Islamitische Staat gedood. Dat melden CNN en The Guardian. Het zou gaan om de Brit Junaid Hussain. Zijn dood is niet door de Amerikanen bevestigd.

Hussain zou met een drone zijn gedood terwijl hij met een voertuig in Raqqa reed, de stad die door IS is uitgeroepen als de hoofdstad van het kalifaat.

Actief als hacker

Hussain wordt ervan verdacht als hacker actief te zijn voor de terroristische groepering. Zo zou hij IS hebben geholpen bij het verkrijgen van de inloggegevens van sociale media-accounts van het centrale Amerikaanse commando. In januari werden het Twitter- en YouTube-account van de organisatie korte tijd overgenomen door aanhangers van IS.

Ook zou hij betrokken zijn geweest bij het online zetten van een dodenlijst met namen en foto's van medewerkers van het Amerikaanse leger. Deze lijst werd gepubliceerd door een groep die zichzelf de 'Hackerdivisie van Islamitische Staat' noemt.

Expositie Mohammed-cartoons

Ten slotte bestaat het vermoeden dat Hussain een rol speelde bij de aanval op de expositie van Mohammed-cartoons in Garland, Texas. De Brit zou via privéberichten online mensen hebben aangemoedigd om de aanval te plegen. Bij de tentoonstelling was ook PVV-leider Geert Wilders aanwezig.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl