Op de kaft staat de drakentatoeage van hoofdpersoon Lisbeth Salander Uitgeverij Signatuur

Vandaag verschijnt het nieuwe boek in de populaire Millennium-reeks van Stieg Larsson. Het vierde deel, Wat ons niet zal doden, is geschreven door David Lagercrantz, bekend van Ik, Zlatan, de biografie van de Zweedse topvoetballer Zlatan Ibrahimovic. Larsson overleed in 2004 op 50-jarige leeftijd, nog voordat het eerste boek van zijn driedelige thrillerserie uitkwam.

Een jaar na Larssons dood kwam Mannen die vrouwen haten uit, dat een wereldwijde bestseller werd. Later volgden nog twee delen. Wereldwijd zijn er ruim 80 miljoen exemplaren verkocht; in Nederland alleen al zo'n 2 miljoen.

Blomkvist en Salander

De thrillers gaan over onderzoeksjournalist Mikael Blomkvist en hacker Lisbeth Salander. Fans loven de complexe verhaallijnen en de ijzersterke personages. "Zij zijn in het nieuwe boek weer tot leven gewekt", vertelt Juliette van Wersch van uitgeverij Signatuur, die het boek in Nederland op de markt brengt.

Lagercrantz heeft het nieuwe deel geschreven in opdracht van de erven van Stieg Larsson. Dat was geen gemakkelijke opdracht, weet Piero Stanco. De directeur van uitgeverij Kluitman werd begin jaren 90 zelf gevraagd verder te schrijven aan de populaire Kameleon-jeugdboekenreeks toen Hotze de Roos er te oud voor werd. 

"Dat was, net als de Millennium-boeken, een instituut geworden", zegt Stanco. "Wat je dan krijgt is dat mensen alles gaan vergelijken, en negen van de tien keer win je die vergelijking niet."

Na de dood van Stieg Larsson gingen de vader en broer van Larsson een juridische strijd aan met de weduwe van de schrijver, Eva Gabrielsson. Beide partijen eisten de auteursrechten op. De familie Larsson won het conflict omdat Gabrielsson en de schrijver nooit waren getrouwd. De weduwe zegt nog wel te beschikken over onder meer een niet-voltooid 200 pagina's tellend manuscript van een nieuw boek. Zij zegt dat de nieuwe publicatie voortkomt uit geldzucht.

De familie Larsson besloot een vierde deel op de markt te brengen en benaderde de journalist en schrijver David Lagercrantz. Die nam de uitdaging aan. "Hij is zelf onderzoeksjournalist geweest, net als de hoofdpersoon, en kent dat wereldje dus erg goed", zegt uitgever Van Wersch. Lagercrantz heeft het vierde manuscript van Larsson niet gebruikt, maar een eigen verhaal geschreven.

Tien boeken

Stieg Larsson was van plan om tien boeken te schrijven in de Millennium-reeks als zijn eerste drie delen zouden aanslaan. Of de familie Larsson meer boeken laat schrijven, is nog niet bekend. 

"In Zweden wordt daar nog niks over gezegd", zegt Van Wersch. "Ik heb het idee dat ze de reacties van de lezers afwachten."

STER reclame