ANP
NOS Nieuws

Clubkaart en combiregeling op de schop

In het betaald voetbal komen proeven waarbij mensen zonder clubkaart naar wedstrijden kunnen en zonder combiregeling naar uitwedstrijden kunnen reizen. Minister Van der Steur van Justitie heeft daarover afspraken gemaakt met de KNVB, het OM, de politie en de clubs. Hij wil de veiligheidsmaatregelen aanpassen.

In een brief aan de Tweede Kamer schrijft de minister dat het doel is om het voetbal weer toegankelijker te maken voor 'gewone' supporters. Die worden nu vaak tegengehouden door de veiligheidsmaatregelen tegen hooligans. Voetbal moet volgens de minister weer een feest worden.

Van der Steur: voetbal moet een feest zijn voor iedereen

Combiregeling

Bij de combiregeling kunnen supporters niet zelfstandig naar het stadion reizen. Ze kunnen alleen met een groepsreis vanuit de stad van hun club reizen. Ajax-supporters uit Eindhoven moeten dan bijvoorbeeld uit Amsterdam naar Eindhoven reizen als hun club tegen PSV speelt.

Zonder een clubkaart is het op dit moment vaak niet mogelijk om een kaartje te kopen voor een voetbalwedstrijd. Komend jaar worden minstens zes proefprojecten bij clubs gestart. Daarbij wordt ook geëxperimenteerd met een minder strenge toegangscontrole.

Relschoppers

Om het stadion toegankelijker te maken voor 'gewone' supporters moeten probleemsupporters harder worden aangepakt. Notoire relschoppers moeten uit de stadions geweerd worden. De minister kijkt onder meer naar mogelijkheden om de regels rond de meldplicht beter te benutten.

Ook de supportersverenigingen worden betrokken bij de plannen. De plannen lijken te zijn versneld en uitgebreid na de eerste competitieronde, waarbij wedstrijden zonder problemen werden gespeeld zonder veel politie-inzet.

Stadions

De gesprekspartners willen dat in 2020 "toegankelijk, gastvrij en veilig" voetbal gerealiseerd is. Er wordt om dat te bereiken ook gekeken naar de veiligheid in de stadions. Zo moet er een goed calamiteitenplan liggen, zodat de gevolgen van een incident klein zijn.

In de brief van de minister staat niet of de stadions ook moeten worden aangepast. Wel wordt gesproken over fysieke maatregelen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl