De ontploffing veroorzaakte een grote ravage
NOS Nieuws

23 arrestaties voor explosie Tianjin

De Chinese politie heeft twaalf mensen opgepakt in verband met de ontploffing van twee weken geleden in Tianjin. Het zijn werknemers van het bedrijf waarvan een chemisch depot explodeerde, onder wie enkele topmannen. Verder zijn elf overheidsfunctionarissen gearresteerd. Zij worden verdacht van onder meer corruptie.

"Het is inmiddels duidelijk dat er op alle bestuurlijke niveau's slecht toezicht was", zegt correspondent Marieke de Vries. "Er is door zowel de topmannen als de overheidsfunctionarissen met enveloppen geschoven." In China staan rode enveloppen symbool voor de wijdverbreide corruptie bij de overheid en in het bedrijfsleven.

De ontploffing van het depot kostte aan zeker 139 mensen het leven en richtte een ravage aan in het havengebied van Tianjin. Nog altijd worden tientallen mensen vermist. Volgens De Vries is de oorzaak van de explosie nog steeds niet duidelijk. "In de staatsmedia wordt gezegd dat een kleine brand op het terrein de aanleiding is geweest."

Vergunning

Al snel na de ontploffingen werd duidelijk dat het bedrijf ruim een jaar niet de juiste vergunning had voor het opslaan van gevaarlijke stoffen. In plaats van de toegestane 10 ton natriumcyanide, lag er ongeveer 700 ton opgeslagen.

Het nieuws over de arrestaties komt een dag na het ontslag van de toezichthouder op de arbeidsveiligheid. De man wordt onder meer verdacht van corruptie.

"Dat is een hele grote vis, die nu hard wordt aangepakt", zegt De Vries. "Hij bekleedt een belangrijke positie in de communistische partij en was een tijdlang loco-burgemeester van Tianjin. Hij is een van de mensen die verantwoordelijk zijn voor deze ramp."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl