Onweer boven de Waagtoren in Alkmaar
NOS NieuwsAangepast

Stroom- en waterstoring in Noord-Holland door noodweer

In Noord-Holland hebben zo'n 25.000 huishoudens korte tijd zonder stroom gezeten. De oorzaak van de storing was volgens netbeheerder Liander het noodweer dat over het land trekt. Door de storing ontstonden ook problemen met de watervoorziening in de regio.

De kortsluiting ontstond door een lekkage in een onderstation in Uitgeest. De stroomstoring heeft ongeveer een uur geduurd en trof onder meer Heemskerk, IJmuiden en Castricum.

Water

Ook het waterbedrijf PWN in Heemskerk werd getroffen door de stroomstoring. Daardoor kwam een deel van zuidelijk Noord-Holland zonder water te zitten. Het waterbedrijf had moeten overgaan op noodstroom, maar dat gebeurde niet. Rond 22.15 uur waren de problemen verholpen. Hoeveel huishoudens gedupeerd waren, is niet duidelijk.

Hoosbuien leiden tot overlast

De buien kwamen vanaf ongeveer 19.30 uur via Zeeland het land binnen. Op verschillende plaatsen in het westen van Nederland moest de brandweer uitrukken vanwege stormschade.

In Beverwijk belandde een boom op de weg na een blikseminslag. Ook boven Alkmaar ging het onweer los, zo is te zien op dit filmpje.

Het onweer leidde ook tot andere overlast. Zo werden verschillende voetbalwedstrijden gestaakt, onder meer in het KNVB-bekertoernooi. In Leidschendam was dat het geval bij RKAVV tegen VV Staphorst en in Lisse bij het bekerduel tegen Halsteren.

De buien kunnen met name in het westen en noorden van het land gepaard gaan met hagel, zware windstoten en veel neerslag in korte tijd. Op de pier van IJmuiden zijn windstoten met een snelheid van 102 kilometer per uur gemeten, zegt NOS-weerman Marco Verhoef.

 • Sebastiaan Meijndert, Twitter
  Skyline van Rotterdam na de storm
 • Tomvano op Twitter
  Dreigende lucht boven Den Helder
 • Twitter: Rodney
  Dreigende wolken boven Den Helder
 • Claire Droppert, Twitter
  Bliksem boven Rotterdam
 • Twitter: Sanne Bakker
  De lucht kleurt rood boven het Westland
 • Weerplaza
  Noodweer trekt over het land
 • RKAVV
  Voetbalwedstrijden gestaakt vanwege onweer

Zeeland

Het noodweer is van korte duur. Rond 20.45 uur klaarde het in Zeeland alweer op en was er zelfs nog even kort een licht zonnetje te zien. Op dit moment trekken de buien nog over het noorden en midden van Nederland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl