ANP

De maker van de bekende Angry Birds-spellen, Rovio, moet opnieuw mensen ontslaan. De ontslagen vallen in verschillende landen waar het bedrijf actief is, in totaal moeten 260 medewerkers vertrekken.

Volgens directeur Pekka Rantala is de bezuinigingsronde nodig, omdat Rovio de afgelopen tijd te veel wilde. "In onze huidige financiële positie moeten we focussen op waar we het beste in zijn: het maken van spellen, animatiefilms en consumentenproducten."

Hoogtepunt in 2013

Het spel Angry Birds kwam in 2009 op de markt voor iOS, het mobiele besturingssysteem van Apple, en werd snel populair. Er verschenen talloze variaties op het originele spel. Daarnaast verschenen er consumentenproducten en pretparken. Wat er met de themaparken gaat gebeuren is onduidelijk.

Op het hoogtepunt in 2013 had het bedrijf zo'n 800 werknemers in dienst, schrijft The Guardian. Sindsdien gaat het minder goed met de onderneming. Vorig jaar daalde de omzet met 9 procent naar 153 miljoen dollar. Dat kwam vooral doordat de verkoop van Angry Birds-speelgoed en andere producten flink terugliep. Het bedrijf ontsloeg toen al 110 mensen.

Angry Birds 2

Rovio is in afgeslankte vorm nog wel van plan om een animatiefilm uit te brengen. Er wordt dan ook niet bezuinigd op de Amerikaanse en Canadese divisie, die de film produceren. Daarnaast heeft de spelmaker eind juli Angry Birds 2 uitgebracht, dat binnen twee weken al meer dan 30 miljoen keer was gedownload.

STER reclame