President Mugabe van Zimbabwe. EPA

President Robert Mugabe die wordt uitgejouwd in het parlement van Zimbabwe, dat gebeurt niet vaak. Maar tijdens zijn toespraak voor de opening van het parlement, ging de oppositie los. Telkens als Mugabe iets positiefs over de economie zei, begonnen parlementsleden luid boe te roepen.

Mugabe uitgejouwd

Mugabe hield de kortste state of the nation-toespraak ooit, het duurde maar dertig minuten.

Zimbabwe kampt met een diepe economische crisis. Terwijl meer dan 90 procent van de bevolking al werkloos is, verloren afgelopen maand nog eens 20.000 mensen hun baan.

Toch deed Mugabe alsof Zimbabwe op de goede weg is. Hij toonde geen enkele emotie toen hij werd uitgejouwd. "Zimbabwe positioneert zichzelf voor een belangrijke economische groei", zei hij.

Tien-puntenplan

Toen hij onverstoorbaar zijn tien-puntenplan voor de economie presenteerde, begonnen parlementsleden van de oppositiepartij MDC protestliederen te zingen.

Parlementsleden van Mugabes eigen partij Zanu-pf reageerden daarop door te zingen dat Mugabe nog steeds de baas is.

Mugabe regeert al 35 jaar met ijzeren hand over Zimbabwe. De laatste vijftien jaar - nadat hij het land van blanke boeren in beslag begon te nemen - is Zimbabwe afgegleden van de graanschuur van Afrika naar een land aan de bedelstaf.

STER reclame