NOS Sport

Yego bezorgt Kenia opnieuw historisch goud

Goud Julius Yego bij speerwerpen

Julius Yego heeft bij de WK in Peking met groot vertoon van macht goud gepakt bij het speerwerpen. Hij is daarmee de eerste Keniaan in de geschiedenis die wereldkampioen wordt op een technisch onderdeel.

Het is de tweede historische zege voor een Keniaan in twee dagen. Dinsdag won Nicholas Bett de 400 meter horden en dat was de eerste Keniaanse wereldtitel op een sprintonderdeel. Tot dat moment waren de Oost-Afrikanen alleen maar succesvol op de lange loopafstanden.

Historische medailles

Met een worp van 92,72 meter liet de 26-jarige Keniaan de concurrentie ver achter zich. Ihab El Sayed uit Egypte won verrassend zilver: 88,99 meter. Ook voor hem was het een historische medaille. Nog nooit wist een Egyptenaar op het podium te eindigen op een WK.

In 2013 werd Yego vierde, maar na zeges bij de Gemenebestspelen (hij versloeg olympisch kampioen Keshorn Walcott) en de Diamond League-wedstrijd in Birmingham (waar hij wereldkampioen Vitezslav Vezely klopte) gold hij in Peking als favoriet. Die status maakte hij meer dan waar.

Slechts twee atleten wierpen de speer ooit verder: wereldrecordhouder (98,48 meter) Jan Zelezny (zes keer) en Aki Parviainen (93,09 meter).

Meer dan 90 meter

Yego had zelf niet verwacht dat hij in staat was om boven zichzelf uit te stijgen op het belangrijkste toernooi van het jaar. "Ik had een monsterworp nodig vandaag. Zes jongens kunnen verder gooien dan 88 meter en iedereen was in vorm vandaag, dus ik wist dat ik 90 meter nodig had voor de wereldtitel."

Na zijn worp van ruim 92 meter vreesde Yego alleen nog voor zijn Finse concurrent Tero Pitkämäki. "Tero was de enige die toen nog van me kon winnen. Maar hij was niet goed genoeg vandaag." Pitkämäki moest genoegen nemen met brons.

Yego: het is ongelooflijk, het is ongelooflijk

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl