NOS Nieuws

Meer mensen opgelicht bij online kopen

Het aantal slachtoffers van online aankoopfraude neemt toe. In 2014 werd 3,3 procent van de Nederlanders ten minste één keer opgelicht bij een aankoop op het internet, bijvoorbeeld doordat het product wel betaald maar niet geleverd werd. In 2012 was dat nog 2,7 procent.

Die toename is volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek maar deels te verklaren doordat mensen steeds vaker online shoppen. Een andere verklaring voor de stijging geeft het statistiekbureau niet.

Meer jonge slachtoffers

De meeste mensen die de dupe worden online aankoopfraude zijn jonger dan 45. Dat komt niet alleen doordat zij vaker online kopen dan ouderen. Het komt ook doordat ouderen bij online aankopen minder vaak worden opgelicht. Van de online kopers tot 45 werd vorig jaar 8 procent minstens één keer opgelicht, bij de 65-plussers was dat maar 3,1 procent.

Ook zijn hoogopgeleiden vaker slachtoffer dan laagopgeleiden. Dat verschil is volgens het CBS wel te verklaren doordat hoogopgeleiden vaker online aankopen doen. Laagopgeleiden die wel online aankopen deden waren net zo vaak slachtoffer als hoogopgeleiden.

Hacken en skimmen

Met andere vormen van cybercriminaliteit kregen Nederlanders minder te maken. Zo werd er minder ingebroken op e-mailaccounts. Ook werden minder mensen slachtoffer van identiteitsfraude. Dat komt doordat banken skimming van bankpassen grotendeels hebben bedwongen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl