Mehmet Alkan legt een groeiende tweespalt in Turkije bloot
NOS Nieuws

Rouwende Turkse militair woest over Erdogans oorlog

  • Lucas Waagmeester

    correspondent in Turkije

  • Lucas Waagmeester

    correspondent in Turkije

Door correspondent Lucas Waagmeester

Luitenant-kolonel Mehmet Alkan laat zich vallen op de kist van zijn broer. De Turkse vlag is erover gedrapeerd. "Ali, Ali", roept hij huilend. Dan heft hij zich op en begint een tirade tegen de Turkse regering.

"Wie hem heeft vermoord? Degenen die het eerst over een vredesproces hadden, en nu alleen nog maar praten over oorlog!" Hij doelt op de Turkse president Erdogan, die het vredesproces met de Koerdische terreurbeweging PKK aanzwengelde. Nu het hem politiek beter uitkomt, kiest Erdogan voor oorlog tegen diezelfde PKK.

Het gebeurde zondag op de begrafenis van Ali Alkan, maar de beelden worden nog steeds herhaald op de Turkse televisie. Voor het oog van tientallen camera’s legde Ali’s broer Mehmet een groeiende tweespalt in Turkije bloot: is de strijd tegen de PKK een oprechte 'oorlog tegen terreur'. Of is het een ordinaire politieke truc van Erdogan?

Openlijk

Erdogans AK-partij verloor bij de verkiezingen in juni voor het eerst in twaalf jaar de absolute meerderheid. Coalitie-onderhandelingen mislukten en deze week kondigde Erdogan aan dat in november nieuwe verkiezingen worden gehouden.

Zijn tegenstanders zeggen dat hij na de verloren verkiezingen bewust het conflict met de PKK weer heeft opgezocht. Het zou een poging zijn om in de aanloop naar de verkiezingen het politieke tij te keren.

Maar sinds een maand geleden de strijd tussen de PKK en het Turkse leger weer is opgelaaid, is vaker openlijk kritiek te horen. Meer dan zestig Turkse militairen en politiemensen zijn inmiddels omgekomen bij aanvallen door de PKK. Op hun begrafenissen krijgt de regering er soms ongewoon stevig van langs.

Ze zeggen martelaar te willen worden, maar hebben paleizen met dertig bodyguards en gepantserde auto’s.

Mehmet Alkan, broer omgekomen militair

Terrorist

Toen Ali Alkan zondag werd begraven, was dat niet anders. Twee parlementariërs van de AK-partij, die tijdens de ceremonie het slachtoffer de laatste eer wilden betuigen, werden door de aanwezigen weggestuurd. "Boeven, jullie hebben hier niks te zoeken, rot op."

Hangend over de kist van zijn broer uitte Mehmet Alkan zijn woede over leden van de regering die eerder zeiden dat ze graag zouden sneuvelen in de strijd tegen terreur. "Ze zeggen dat ze martelaar willen worden, maar hangen rond in paleizen met dertig bodyguards en gepantserde auto’s om zich heen."

Uitgejouwd

In regeringsmedia is niets terug te lezen over het incident op de begrafenis. Maar op sociale media gingen aanhangers van de AK-partij wel tekeer. Alkan werd uitgemaakt voor PKK-sympathisant, terrorist en aleviet. Dat laatste is een religieuze stroming in Turkije, maar onder de soennitische aanhang van de AK-partij gangbaar als scheldwoord.

Twitteraars reageerden met #YarbayMehmetYalnızDeğildir: luitenant-kolonel Mehmet staat niet alleen. Eerder in de week werden de minister van Volksgezondheid en de vice-premier uitgejouwd toen ze de begrafenis van een omgekomen militair bijwoonden.

Stunt

De stemming in Turkije over de beëindiging van het vredesproces met de PKK is cruciaal voor president Erdogan. Hij hoopt in november een absolute meerderheid voor de AK-partij terug te krijgen. Wanneer het land in een oorlog verwikkeld is, werkt dat mogelijk in het voordeel van de zittende machthebbers.

Maar als een meerderheid van de Turken de nieuwe 'oorlog tegen terreur' gaat zien als een politieke stunt, kunnen de verkiezingen net zo goed helemaal misgaan voor Erdogan. De woede van Mehmet Alkan is een voorteken, de president heeft nog niet gewonnen.

Turkse media meldden gisterenavond dat het leger op dit moment onderzoekt of er disciplinaire maatregelen tegen Mehmet Alkan genomen moeten worden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl