NOS Nieuws

Servië en Kosovo bereiken akkoord over twistpunten

Servië en Kosovo hebben in Brussel een akkoord bereikt over een aantal twistpunten die al decennia tot onenigheid leiden. EU-buitenlandcoördinator Mogherini spreekt van "een mijlpaal".

De Servische premier Vucic en zijn Kosovaarse ambtgenoot Mustafa hebben onder meer overeenstemming bereikt over de integratie van de Servische minderheid in Kosovo. In die provincie, die zich in 2008 eenzijdig van Servië afscheidde, wonen voornamelijk Albanezen. Volgens Vucic komen er "uitgebreide rechten" voor de Serviërs.

Ook zijn er afspraken gemaakt over de energie- en watervoorziening, infrastructuur en telecommunicatie. Zo krijgt Kosovo een eigen landnummer voor telefoonverkeer.

Toetreding EU

Door het akkoord komen Servië en Kosovo een stap dichter bij toetreding tot de Europese Unie. Brussel had vooraf verdere toenadering beloofd als de landen er in zouden slagen hun conflict op te lossen.

Na afloop zei Mogherini dat de landen nu verder kunnen op "het pad richting Europa". Vucic sloot zich daarbij aan. "Ons Europese pad ligt open", zei hij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl