AFP
NOS NieuwsAangepast

Europese beurzen sluiten met forse winsten

Na de grote verliezen van gisteren zijn de beurzen in Europa vandaag juist met grote winsten gesloten. De Amsterdamse AEX-index sloot 4,1 procent hoger op 437 punten. Daarmee is het verlies van 5,2 procent van gisteren voor een groot deel weer goedgemaakt.

De Franse beurs boekte vandaag 4,1 procent winst, de Duitse 5 procent en de Britse 3,1 procent.

Ook op Wall Street staan de koersen weer op winst, na de dieprode handelsdag van gisteren. De Dow Jones Index stond rond 18.00 uur op een plus van 2,4 procent. De Standard & Poor's 500 staat 2,5 procent hoger en technologie-index Nasdaq noteert een flinke plus van 3,4 procent.

Koopjesjagers

De Europese beurzen openden vanochtend al met kleinere winsten. Beleggers bleken de paniekerige verkoopgolf van gisteren achteraf wat overdreven te vinden en zagen in de lagere beurskoersen kansen om relatief goedkoop aandelen te kopen.

Ingreep China

Daar kwam nog eens bij dat de Chinese centrale bank bekendmaakte de rente te verlagen. Daardoor wordt lenen goedkoper en dat moet de Chinese economie stimuleren. Bovendien krijgen Chinese banken meer financiële ruimte om aandelen aan te kopen, omdat ze minder hoge buffers hoeven aan te houden. Na de bekendmaking gingen de koersen nog verder omhoog.

De maatregelen kwamen na weer een desastreuze handelsdag op de Chinese beurs. Die verloor vandaag 7,6 procent, na het verlies van 8,5 procent gisteren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl