AFP
NOS Nieuws

'Koersval China betekent niet dat de economie is ingestort'

De zware koersval van de Chinese beurzen van gisteren betekent niet dat het ineens heel slecht gaat met de Chinese economie, zegt Tim Legierse, econoom bij de Rabobank. "Het is niet vreemd dat de koersen zo hard zijn gedaald, en het betekent ook niet dat de economie in China nu is ingestort", aldus Legierse in het NOS Radio 1 Journaal.

Als gevolg van de dalende koersen in China eindigden gisteren ook in de rest van de wereld de beurzen in de min. "Uit die enorme beweging van de beurskoersen spreekt een enorme angst voor het wegvallen van de groei in China. Die angst begrijp ik niet helemaal. De economie in China groeit nog steeds, alleen iets minder hard. Er zijn nog voldoende positieve signalen, zoals de Chinese dienstensector die het nog steeds heel goed doet."

De koersstijgingen in China van de afgelopen maanden gaven wellicht een vertekend beeld, zegt Legierse. "Die explosieve stijging zou je een zeepbel kunnen noemen. De vraag is nu wat de link is tussen de Chinese beurs en de 'echte' economie in het land. Er is wel een link, maar niet voor de volle honderd procent. Sterker nog, toen de Chinese beurskoersen zo hard stegen, nam de groei van de economie al af. Deze koersschommeling betekent daarom niet dat de economie ineens is onderuitgegaan."

Pensioenfondsen

De gevolgen van deze koersdaling zullen op korte termijn dan ook beperkt blijven, verwacht Legierse. Dat geldt ook voor Nederland, ook al is er gisteren zo'n 20 miljard verdampt op de AEX-index.

"Het grootste aandelenbezit zit in Nederland bij de pensioenfondsen. Deze koersdaling betekent dat de pensioenfondsen nu minder bezittingen hebben waaruit ze de pensioenen kunnen betalen. Dus mochten de beurskoersen zich niet herstellen of nog verder wegzakken, dan zou dat op lange termijn kunnen betekenen dat de vooruitzichten voor pensioengerechtigden iets minder goed zijn."

Legierse benadrukt dat zoiets in de praktijk niet zo snel gaat. "Pensioenfondsen werken vooral met langetermijnplanningen. De koersstijgingen van de afgelopen maanden hebben ook nog niet geleid tot hogere pensioenuitkeringen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl