Loslopende honden leiden tot veel burenruzies
NOS Nieuws

Ruziënde buren kiezen steeds vaker voor buurtbemiddeling

Steeds meer mensen laten hun burenruzie oplossen met behulp van buurtbemiddeling. Volgens het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) kwamen er vorig jaar zo'n 12.000 verzoeken binnen bij de overkoepelende organisatie. Dat is een stijging van 10 procent vergeleken met het jaar ervoor.

Bij buurtbemiddeling kiezen mensen die een conflict hebben met de buren ervoor om het geschil uit te praten onder leiding van een getrainde vrijwilliger. Het komt ook voor dat derden aan de bel trekken bij een buurtbemiddelaar. Vorig jaar zelfs in meer dan de helft van de gevallen: 55 procent.

Eigenwijs

Volgens Marjolein Linssen, coördinator van onder meer de regio Eindhoven, wordt het succes vooral verklaard door de actieve rol van de ruziënde partijen in de bemiddeling. "We helpen de mensen zelf aan een oplossing", zegt Linssen in het NOS Radio 1 Journaal. "De partijen hebben het gevoel dat ze er samen uit zijn gekomen."

Voordat de vrijwilligers aan de slag gaan krijgen ze een tweedaagse training. "Daarnaast bieden we ook losse cursussen aan", zegt Linssen. "Onze vrijwilligers zijn ontwikkelde mensen die bewust kiezen voor dit werk. Ze zijn zelfstandig en heel erg eigenwijs, wat een heel positieve eigenschap is voor dit werk."

Het is aan de mensen zelf om voor een oplossing te kiezen.

Buurtbemiddelaar Marga Baten

Buren maken eigenlijk overal ruzie over, zegt vrijwilliger Marga Baten. "Mensen bezorgen elkaar overlast door de radio of tv heel hard te zetten, maar ook door luidruchtige feestjes te geven tot diep in de nacht. En we krijgen ook meldingen over mensen die een stuk of vijf honden uitlaten zonder riem. Dan trekken bezorgde moeders aan de bel", zegt Baten.

De eerste stap is een vertrouwelijk gesprek met degene die de melding heeft gedaan. "We komen dan langs met twee vrijwilligers. Na dat gesprek gaan we kijken of de andere partij ook voor bemiddeling voelt. Zo ja, dan gaan we met zijn allen in gesprek in een neutrale omgeving", zegt Baten.

Ook zij zegt dat de meeste zaken slagen door de bijdrage van de partijen zelf. "Wij hebben niet echt bevoegdheden, we zijn geen Rijdende Rechter. Het is aan de mensen zelf om voor een oplossing te kiezen. Van de acht zaken die ik vorig jaar kreeg, is op die manier zeker driekwart tot een goed einde gekomen. Dat is heel prettig, ook voor mij."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl