Arctic Sunrise
NOS Nieuws

Rusland moet schade Greenpeace-schip vergoeden

Rusland moet een schadevergoeding betalen aan Nederland in de affaire over het Greenpeace-schip Arctic Sunrise. Dat heeft het Permanente Hof van Arbitrage in Den Haag bepaald. Volgens het hof hebben de Russen internationaal recht geschonden door het actieschip te enteren en de opvarenden vast te zetten.

In de uitspraak staat dat Rusland de schade aan het schip moet compenseren. Volgens Greenpeace is de Arctic Sunrise, die onder Nederlandse vlag voer, beschadigd geraakt doordat die lang in ijskoud water aan de ketting heeft gelegen.

Juridisch bindend

De Russen lieten eerder weten dat ze het gezag van het hof niet accepteren, maar minister Koenders zegt dat de uitspraak juridisch bindend is.

Russische commando's enterden de Arctic Sunrise in september 2013, na een actie van Greenpeace in het Noordpoolgebied tegen Russische oliewinning. De dertig mensen aan boord werden vastgezet, onder wie campagneleider Faiza Oulahsen en chef machinekamer Mannes Ubels.

Regels geschonden

Het Hof van Arbitrage oordeelt ook dat Rusland regels heeft geschonden door een uitspraak te negeren van het Internationaal Zeerechttribunaal in Hamburg. Dat bepaalde in 2013 dat de bemanning onmiddellijk moest worden vrijgelaten en dat het schip moest worden vrijgegeven.

De Russen erkenden ook het gezag van dat tribunaal niet, omdat het om een conflict zou gaan dat de soevereiniteit van Rusland aantastte. De bemanning kwam pas na twee maanden vrij, het schip werd vorig jaar teruggegeven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl