Kim kreeg meerdere aanmaningen omdat ze de digitale post niet ontving

Brief met poststempel voor oud-studenten met studieschuld

Door redacteuren Arno Leblanc en Annemieke van Put

Oud-studenten met een studieschuld krijgen voortaan weer ouderwetse post als ze een betalingsachterstand hebben. Bij DUO zijn dit jaar veel klachten binnengekomen over de digitalisering van de correspondentie. Oud-studenten missen vaak aanmaningen of andere belangrijke post waardoor ze betalingsachterstanden kunnen oplopen en zelfs een deurwaarder op de stoep kan verschijnen.

Er kwamen ruim 600 klachten binnen over de communicatie, veel meer dan andere jaren. "De belangrijkste oorzaak voor de stijging is dat de communicatie over schuldaflossing sinds vorig jaar juli grotendeels digitaal verloopt", zegt DUO. "Oud-studenten die een aflossingstermijn misten, ontvingen daarover geen papieren kennisgevingen meer, maar een bericht in het digitaal portaal Mijn Duo."

Dwangbevel

Maar die digitale berichten komen lang niet altijd aan bij de oud-studenten. Zo ook niet bij Kim - en daardoor stond er bij haar twee weken geleden een deurwaarder op de stoep. En dat terwijl ze nooit geld heeft geleend van DUO.

"Er stond ineens een man die zei dat hij een dwangbevel kwam brengen. Er stond ook echt boven: dwangbevel in naam van de Koning. Dus ik dacht: wat gebeurt me nu allemaal?"

"Er stond ook echt boven: dwangbevel in naam van de Koning"

Te veel verdiend

Kim studeerde binnen 3,5 jaar af en haar ouders betaalden haar studie. Daardoor hoefde ze geen geld te lenen. Na haar studie ging Kim werken en schreef ze zich uit. "DUO zegt dat ik tot augustus student ben geweest, maar ik heb maar tot februari gestudeerd. Na m'n studie ben ik gaan werken en daardoor heb ik volgens DUO te veel verdiend."

Geen geld geleend en tóch een studieschuld. Kim had geen post verwacht van DUO, maar heeft de aanmaningen ook nooit ontvangen. "DUO zegt dat ze mij in 2014 zijn gaan mailen dat ik een schuld heb. Maar ze hebben mij waarschijnlijk gemaild op een adres dat ik ooit als student heb ingevuld. Dat mailadres gebruik ik al lang niet meer."

"Ik heb nooit post ontvangen"

Papieren post

"Ik schijn als student te hebben aangegeven dat ik post alleen nog maar digitaal wil ontvangen, maar ik ben in 2011 afgestudeerd en in 2008 begonnen met mijn studie. Ik heb er toen niet bij nagedacht dat eventuele aanmaningen in de mail gestuurd zouden worden."

Kim adviseert andere (oud-)studenten: "Je kan aangeven dat je brieven per papieren post wilt ontvangen, dus geef dat gewoon aan."

DUO heeft inmiddels besloten de eerste en de tweede betalingsherinnering toch weer op papier te versturen. "Verder onderzoekt DUO hoe de oud-studenten beter alert gemaakt kunnen worden op gebruik van het digitale kanaal", aldus DUO.

Deel artikel: