NOS Nieuws Politiek Aangepast

PVV'er zwakt uitspraak over Iran af

De PVV zwakt uitspraken over een aanval op Iran af. Dinsdag zei Tweede Kamerlid Kortenoeven dat westerse landen preventief Iran zouden moeten aanvallen, omdat hij bang is dat dit land binnenkort over kernwapens beschikt. "Via een aanval moeten we onze eigen vernietiging voorkomen", zei hij.

Kortenoeven zegt nu dat zijn uitspraken verkeerd zijn begrepen. Hij wijst erop dat hij nooit het woord bombarderen heeft gebruikt. Hij heeft alleen willen wijzen op de gevolgen van een escalatie van de problemen in Iran, zegt hij. "Ik wil geen oorlogsstemming kweken."

'Niet aan de orde'

Minister Rosenthal noemt een aanval "niet aan de orde". Hij voegt eraan toe dat Nederland wel de internationale sancties tegen Iran steunt en ook de pogingen om via contacten met dat land te kijken "in hoeverre we Iran kunnen weerhouden van stappen in de verkeerde richting".

Volgens Kortenoeven trekt Iran zich niets aan van sancties en moet er niet worden afgewacht tot het land een nucleair wapen heeft. "Geen oorlog dus, maar steun voor preventieve acties gericht op uitsluitend nucleaire installaties om een oorlog te voorkomen."

STER reclame