EPA
NOS Nieuws

Twitter blokkeert 'Politwoops' wereldwijd

  • Nando Kasteleijn

    Techredacteur

  • Nando Kasteleijn

    Techredacteur

Twitter heeft gisteravond Politwoops de toegang tot zijn platform ontzegd. Politwoops is een initiatief dat wereldwijd de verwijderde tweets van politici monitort en online beschikbaar stelt. De dienst werd in mei al in de Verenigde Staten geblokkeerd, maar bleef werken in andere landen, waaronder Nederland.

Politwoops dat in 2010 werd opgericht, vindt dat politici moeten staan voor wat ze zeggen en dat ze dus niet hun tweets moeten verwijderen. Dat is volgens de dienst belangrijk omdat het hier gaat om gekozen publieke figuren.

Zenuwslopend

Volgens Twitter is de toegang tot het netwerk geblokkeerd omdat Politwoops de ontwikkelaarsvoorwaarden schond. "Onlangs ontdekten we een aantal diensten die de mogelijkheid boden om verwijderde tweets te archiveren en uit te lichten. We hebben hen gezegd dat dit niet kan en hen de toegang tot Twitter ontzegd."

Twitter had al aan Politwoops, onderdeel van de Nederlandse Open State Foundation, laten weten: "Bedenk hoe zenuwslopend - zelfs beangstigend- twitteren zou zijn als alles wat je plaatst niet te veranderen is?"

Regelmatig gebruikt

De afgelopen jaren hebben journalisten diverse keren van de dienst gebruik gemaakt om een tweet te achterhalen. Zo verwijderde voormalig Tweede Kamerlid Mark Verheijen tijdens het onderzoek van NRC Handelsblad naar zijn declaraties een tweet over zijn reis naar Friesland met een dienstauto.

In Spanje raakt een politicus in opspraak nadat hij te kritisch was geweest en in Frankrijk verwijderde premier Manuel Valls een serie tweets waarin hij voormalig president Sarkozy en zijn vrouw bekritiseerde.

Andere mensen zijn hier nu de baas.

Twitter-medewerkers tegen de Sunlight Foundation, volgens El Fassed

Twitter is veranderd

"We voelden dit al een beetje aankomen", zegt Open State Foundation-directeur Arjan El Fassed. "Het was al een beetje raar dat Twitter alleen het Amerikaanse account in mei had afgesloten." Volgens El Fassed is het afsluiten het gevolg van veranderingen binnen Twitter. "Toen de Sunlight Foundation (de organisatie die het Amerikaanse account beheert, red.) in mei contact zocht met Twitter werd tegen de organisatie gezegd dat er nu andere mensen de baas zijn."

Er wordt nu gezocht naar alternatieven. "We kijken bijvoorbeeld naar de mogelijkheid om de inhoud van Twitter.com-urls te bewaren. Maar dan kom je wel op het punt van wie die content is en of dat mag." Politwoops maakte tot nu toe gebruik van een zogenoemde API, waardoor ze direct toegang hadden tot alle tweets.

Screenshot Politwoops
De Nederlandse versie van Politwoops

Politwoops is niet alleen actief in Europese landen en Amerika, maar bijvoorbeeld ook in Egypte, waar de afgelopen jaren veel politieke onrust was. "Dat Twitter nu ook de toegang in dat soort landen blokkeert vind ik vooral ernstig", zegt El Fassed.

Vorig jaar werd ook 'Diplotwoops' opgezet, dat tweets van diplomaten monitort.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl