De Tweede Kamer zet naar aanleiding van uitspraken van rechters vraagtekens bij ambtsberichten van het ministerie van Buitenlandse Zaken over Afghanistan. Mogelijk schetsen die een onjuist beeld van de veiligheidssituatie in Afghanistan.

Rechters gebruiken sinds enkele maanden gelekte documenten uit WikiLeaks om te bepalen of Afghanistan veilig genoeg is om uitgeprocedeerde Afghaanse asielzoekers naartoe terug te sturen.

In vijf recente asielzaken besloten de rechters dat Afghanistan te onveilig was om mensen terug te sturen. Zij baseerden zich op geheime Amerikaanse documenten. Volgens de ambtsberichten van Buitenlandse Zaken was het land wel degelijk veilig genoeg om asielzoekers terug te sturen.

Betrouwbaar

Het CDA noemt het opmerkelijk dat rechters meer waarde hechten aan documenten die via WikiLeaks naar buiten komen, dan aan de ambtsberichten. De partij wil van het kabinet weten hoe betrouwbaar die zijn. De PvdA vindt dat via WikiLeaks uitgelekte documenten een rol moeten spelen bij het opstellen van de ambtsberichten.

Het kabinet zegt in een reactie dat al wordt gewerkt aan een nieuw ambtsbericht, waarbij rekening wordt gehouden met nieuwe informatie, en dat de gegevens via Wikileaks bij het vorige bericht nog niet bekend waren.

STER reclame