NOS Nieuws

All-you-can-eat-sushi vaak vol bacteriën

18 van de 20 sushi-restaurants onvoldoende

De sushi in all-you-can-eat-restaurants is vaak niet vers, meldt de Consumentenbond. Ook zijn deze rijstgerechten meestal onhygiënisch bereid.

Tweederde van de onderzochte sushi bevat te veel bacteriën. Sommige bacteriën duiden op het te lang of te warm bewaren van sushi, andere op slechte hygiëne bij de bereiding, zoals vuile snijplanken of vieze handen.

Er zijn weinig ziekteverwekkers gevonden, zegt een woordvoerder in het NOS Radio 1 Journaal. Maar de kans op ziekteverwekkers is wel groter als de sushi niet vers is of niet hygiënisch is bereid.

Rapportcijfer

De Consumentenbond onderzocht twintig all-you-can-eat-sushirestaurants in heel Nederland, kocht daar in totaal 160 sushihapjes en onderzocht die in het laboratorium. De bond is geschrokken van de resultaten.

Het hoogst behaalde rapportcijfer is een 5,9. Dat is gehaald door Itoshii in Hoofddorp en You Hachi in Hillegom. De achttien andere restaurants voldeden niet. Ze kregen een 5,5 of lager.

Sushi Koi uit Arnhem en Yume uit Apeldoorn kwamen als slechtste uit de bus. Zij scoorden een 2,1. Sushi Koi zegt dat het na de test maatregelen heeft genomen om de kwaliteit te verbeteren.

Rauwe vis

De Consumentenbond vindt dat de sushirestaurants de hygiënevoorschriften veel beter moeten naleven. "Juist bij sushi met rauwe vis is het extra belangrijk dat de boel vers en schoon is", zegt directeur Combée.

De Consumentenbond wil dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) meer inspecties uitvoert en de onderzoeksresultaten openbaar maakt. Nu kunnen consumenten alleen de NVWA-tests van lunchrooms inzien.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl