Een grafiek laat de daling van de AEX-index zien
NOS NieuwsAangepast

Jaarwinst Amsterdamse beurs verdampt

De Amsterdamse AEX dook vanmiddag op het dieptepunt naar een verlies van ruim 9 procent, en leek daarmee af te koersen de grootste koersdaling in jaren. De AEX veerde wat terug om te sluiten met 5,2 procent verlies, net onder de 420 punten. Dat is nog altijd ruim onder de beginstand van dit jaar, 424 punten.

Door de Chinese beurscrisis is de hele jaarwinst in een paar weken verdampt.

Wall Street dook bij de opening in het rood en sleurde de Europese beurzen verder naar beneden. De FTSE in Londen en de Duitse Dax sloten allebei op - 4,7 procent. Bij de Franse CAC was dat - 5,4 procent.

De Dow Jones verloor bij opening meer dan 6 procent en de technologiebeurs Nasdaq meer dan 8 procent. De handel in futures van de technologiebeurs Nasdaq werd voor opening van de beurs al korte tijd stilgelegd omdat de koersen met meer dan 5 procent daalden.

De beursindex opende in het spoor van de zware koersverliezen in Azië al bijna 4 procent lager en de verliezen werden daarna alleen maar groter. Kort na de middag zakte de AEX door de 424 punten, de stand waarmee de beurs dit jaar begon. Bijna drie weken geleden noteerde de graadmeter nog meer dan 500 punten.

De Chinese beurzen zetten vandaag de neergang van vorige week onverminderd voort. De beurs van Shanghai sloot 8,5 procent lager, het grootste verlies sinds februari 2007. De beurs van Hongkong verliest 5 procent, de beurs van Tokio leverde meer dan 4,5 procent in. Vorige week leidden de Chinese koersdalingen ook al tot dieprode cijfers op de beurzen in Europa en de Verenigde Staten.

Angst

Het verlies op de Europese beurzen wordt ingegeven door angst. Beleggers in en buiten China maken zich grote zorgen over de vertraging van de economische groei daar en zijn bang dat die overslaat naar Europa, de Verenigde Staten en Japan. Minder Chinese groei raakt de hele wereldhandel, en daarmee ook het bedrijfsleven. Zo wordt ook in andere landen de economische groei ondermijnd.

Minder economische groei betekent ook minder vraag naar grondstoffen, waardoor er druk staat op de grondstoffenprijzen, zoals koper, ijzererts en olie. De Brent-olieprijs is gezakt naar 43 dollar voor een vat, de Amerikaanse ruwe olie kost zelfs minder dan 40 dollar per vat.

Het grootste koersverlies in de AEX is voor grondstoffenbedrijven zoals staalbedrijf Arcelor Mittal met meer dan 9 procent en oliereus Shell met bijna 8 procent.

Pensioenfondsen

De neergang van de Chinese beurs zette twee maanden geleden in. De beurskoersen waren in een jaar tijd met meer dan 130 procent opgelopen, sinds begin dit jaar met 60 procent. De daling was zo mogelijk nog harder, vorige week verloor de beurs een vijfde van zijn waarde.

De zware koersverliezen betekenen voor beleggers, verzekeraars en pensioenfondsen een flinke aderlating. Met name bij de pensioenfondsen die worstelen met hun dekkingsgraad slaan de aandelenverliezen gaten en dat kan gevolgen hebben voor de premies en de pensioenuitkeringen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl