De vrouwen acht in actie tijdens de Olympische Spelen in Londen. Een aantal van hen was - als student - pas gaan roeien in 2008. ANP Olaf Kraak

Niet veel sportbonden kunnen dat zeggen: dat ze jaarlijks hun ledental zien groeien met 800 à 900 sporters. De Koninklijke Nederlandsche Roeibond (KNRB) kan het wel. Het aantal leden is sinds 2009 gestegen van 27.000 naar 34.000 leden. Die aanwas wordt vooral veroorzaakt door studenten die de roeisport omarmen.

Alle universiteiten houden momenteel introductieweken. Zo ook de roeiverenigingen die aangesloten zijn bij universiteiten als Delft, Groningen, Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Eindhoven, Leiden en Enschede. Zij blijken flink in trek. Proteus-Eretes in Delft bijvoorbeeld kon afgelopen week een recordaantal van 250 nieuwe roeiers inschrijven. 

"Ja, echt fantastisch. We hebben een hele mooie week gedraaid hier", zegt voorzitter Jorrit Molendijk van studentenroeivereniging Proteus-Eretes in Delft. "We hebben een nieuw record behaald met 286 inschrijvingen. Wij moesten dus ook een aantal mensen teleurstellen, want meer dan 250 kunnen we er gewoon niet plaatsen."

Studiedruk

Hoe verklaart Molendijk de populariteit van de roeisport onder studenten? "Met de toenemende studiedruk en maatregelen vanuit Den Haag zijn mensen nog meer dan voorheen op zoek naar gezelligheid in hun studententijd. Ik denk dat ze daarbij niet alleen voor de feestjes willen gaan, zoals vaak bij een gewone studentenvereniging, maar dat ze ook sportief echt bezig willen zijn." 

Kristel Kooij, manager sportparticipatie bij de KNRB, bevestigt dat studentenverenigingen enorm belangrijk zijn voor de roeisport. "Een derde van onze leden is student. Dat is heel veel natuurlijk. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat er na het eerste jaar ook best veel mensen weer afvallen, maar bij elkaar opgeteld groeien we gewoon met een kleine duizend leden per jaar. Dat is toch prachtig?" 

Late leeftijd

Volgens haar is roeien een sport waarbij je op relatief late leeftijd kunt instappen en tóch nog het hoogste kunt bereiken, zoals het WK of de Olympische Spelen. "Ik ken voorbeelden van sporters die in 2008 zijn gaan roeien en vier jaar later op de Spelen een medaille hebben gewonnen. Ik denk dan bijvoorbeeld aan Claudia Belderbos. Dat kan allemaal. Dat is natuurlijk een aantrekkelijk perspectief waar veel studenten op af komen."

Nederland telt 120 roeiverenigingen. Zo'n 20 daarvan zijn studenten-roeiverenigingen. 

STER reclame