Studentendemonstratie tegen het nieuwe leenstelsel
NOS Nieuws

Ouders studerend kind: moeten we nu extra bijspringen?

Het verdwijnen van de basisbeurs in het hoger onderwijs plaatst veel ouders voor een dilemma: moeten we extra bijspringen? "Hun kind schuldenvrij houden, zal in het nieuwe systeem heel lastig worden", zegt een woordvoerder van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud).

"We merken aan de vragen die wij krijgen dat veel mensen ermee worstelen. Zij vragen zich af: hoe ver reikt onze financiële verantwoordelijkheid?"

Meer dan voorheen is ook de vraag of de student thuis blijft wonen of op kamers gaat een serieus onderwerp van gesprek. De uitgaven van thuiswonende studenten zijn met gemiddeld 535 euro per maand aanzienlijk lager dan de kosten van uitwonende studenten (980 euro per maand).

Het Nibud raadt ouders en studenten aan om samen een begroting te maken, zodat ze kunnen bepalen welke bijdrage mogelijk en wenselijk is om te voorkomen dat hun kind meer schulden maakt dan nodig.

Collegegeld

Uit het Studentenonderzoek 2015 van het Nibud, dat is gehouden onder studenten die het afgelopen schooljaar studeerden, blijkt dat ouders nu nog gemiddeld voor 179 euro per maand bijspringen. Daarnaast betalen veel ouders het collegegeld en de zorgverzekering van hun kinderen.

Van de studenten zelf zegt 58 procent meer te gaan lenen als de basisbeurs verdwijnt. 53 procent zegt meer te gaan werken en 34 procent wil spaargeld aanspreken.

Zelf betalen

Volgens het Nibud kunnen ouders hun studerende kinderen het best zo veel mogelijk zelf laten betalen. "Zo leert het kind met vaste lasten en financiële verantwoordelijkheden om te gaan."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl