Schepen uitgezwaaid

De tallships die de afgelopen dagen in de hoofdstad lagen, zijn uitgezwaaid tijdens de Thank You Parade. Dit gebeurde voor het eerst in de geschiedenis van het evenement. De Russische schepen Mir en Kruzenshtern waren de eerste die de trossen losgooiden.

Toeschouwers waren in groten getale naar de hoofdstad gekomen om de schepen uit te zwaaien en te bedanken. Op het water voeren honderden grotere en kleinere bootjes om de grote schepen uitgeleide te doen. In een lange parade voeren de schepen over het Noordzeekanaal naar IJmuiden. 

Bij de Sail-in Parade afgelopen woensdag voer het vlaggenschip Stad Amsterdam op kop. Vandaag heeft de 76 meter lange klipper als laatste de IJhaven verlaten. Een aantal schepen kiest vanavond het ruime sop en vaart vanuit IJmuiden de Noordzee op.

Drie schepen blijven de komende tijd nog liggen in Amsterdam: de Esmeralda uit Chili, de Gladan uit Zweden en de Kamper Kogge uit Nederland.

Bezoekers

Er zijn dit jaar naar schatting 2,3 miljoen mensen naar het evenement gekomen. Dat zijn er 600.000 meer dan bij de vorige editie, vijf jaar geleden. Sail duurde dit jaar wel een dag langer dan de vorige keren. 

Eerder vanmiddag stond de traditionele vlootschouw op het programma. Zo'n honderd historische schepen voeren langs en presenteerden zich aan prins Maurits, die de inspectie afnam vanaf De Groene Draeck

STER reclame