Een afzetlint bij de Thalys op station Arras, een dag na de schietpartij ANP

De man die door de autoriteiten wordt gezien als een terrorist die een bloedbad wilde aanrichten in de Thalys, is volgens zijn advocaat een arme man die op zoek was naar eten.

De Franse zender BFMTV sprak met advocaat Sophie David die dit weekend in het politiebureau met de dader heeft gesproken. Volgens haar zag de 26-jarige Marokkaan er ziek en verzwakt uit. Ook was hij "heel erg mager en verwilderd".

Geld nodig voor eten

Volgens David was de man op geen enkel moment van plan om een aanslag te plegen. Hij zou de kalasjnikov in een Brussels park, waar hij 's nachts altijd sliep, hebben gevonden. Van andere daklozen had hij gehoord dat de Thalys altijd vol zit met rijke mensen die van Amsterdam naar Parijs reizen. Hij hoopte met een gewapende overval in de trein geld te verdienen, zodat hij er eten van kon kopen.

De man is volgens zijn advocaat verbaasd dat politie en justitie ervan uitgaan dat hij terroristische motieven had. 

De Marokkaan zou volgens de Spaanse krant El País wel degelijk banden hebben met een radicaal-islamitische beweging. Hij is volgens de krant ook in Syrië geweest. De Spaanse veiligheidsdiensten hebben Frankrijk begin vorig jaar voor hem gewaarschuwd. 

Ayoub El Khazzani, hier op een ongedateerde foto AFP

STER reclame