Prins Maurits neemt vlootschouw af

Op Sail Amsterdam heeft Prins Maurits de traditionele vlootschouw afgenomen. Zo'n 100 historische schepen voeren langs en presenteerden zich aan de prins, die de inspectie afnam vanaf De Groene Draeck, het privéjacht van prinses Beatrix.

Prins Maurits droeg als 'admiraal van de vloot' het uniform van de Koninklijke Marine. Hij groette de kapiteins van de motorschepen, sleepboten, zalmschouwen, lemsteraken en andere vaartuigen. Bij het passeren van De Groene Draeck riep de bemanning 'Leve de admiraal'. Na een saluutschot gingen de zeilen even omlaag of liet de kapitein de scheepshoorn blazen. 

Prins Maurits neemt de vlootschouw af samen met zijn vrouw Marilene en hun kinderen ANP

De vlootschouw is een eeuwenoude traditie, die terugvoert naar de handelsvloten die op lange zeereizen door marineschepen beschermd werden tegen piraten. Een hooggeplaatst persoon inspecteerde voor vertrek of alle bemanningsleden aan boord waren.

De schouw is een van de hoogtepunten van Sail. Vijf jaar geleden nam toenmalig kroonprins Willem-Alexander de vlootschouw af. Toen hij koning werd, droeg hij het stokje over aan zijn neef Maurits.

Later vanmiddag volgt de gezamenlijke uittocht van de schepen, in de Thank you parade

STER reclame