Migranten en politie tegenover elkaar in Macedonië AFP

Het kabinet zet een werkgroep op om de komende maanden precies in kaart te brengen wat beter en anders kan rondom de problemen met vluchtelingen. De taskforce staat onder leiding van staatssecretaris Klaas Dijkhoff van Veiligheid en Justitie.

"Dat kan in Nederland zijn, dat kan in Europa zijn, maar ook in de rest van de wereld", zei minister Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) in het televisieprogramma Buitenhof.

Ploumen vindt dat Macedonië hulp moet krijgen bij het verwerken van de toestroom van asielzoekers. "Macedonië kan het zelf absoluut niet aan." Ze wil daarom dat de Verenigde Naties ingrijpen en personeel naar Macedonië sturen.

Niet alleen Afrika

In de taskforce van het kabinet zitten, behalve Dijkhoff en Ploumen, ook minister Koenders van Buitenlandse Zaken en Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie. Ook Stef Blok voor Wonen maakt deel uit van de groep.

"Het gaat niet alleen om wat je in Afrika moet doen, maar wat je kunt doen in gebieden als Syrië, en ook hier", zei Ploumen. "Als mensen hiernaartoe komen, moeten ze wonen en werken. En dat heeft natuurlijk ook impact op ons land."   

STER reclame