EPA
NOS Nieuws

'Spanje waarschuwde in 2012 al voor treinschutter'

Spanje heeft andere EU-landen drie jaar geleden al gewaarschuwd voor de man die gisteren in de Thalys naar Parijs werd overmeesterd. Volgens de krant El País was bij Spaanse veiligheidsdiensten in 2012 al bekend dat hij extremistische opvattingen had en hebben zij andere landen in het Schengengebied daarvoor gewaarschuwd.

De man, die vermoedelijk van plan was een bloedbad aan te richten, zegt volgens El País dat hij Ayoub El Kahzzani heet, 26-jaar is en uit Marokko komt.

Een bron van persbureau AP zegt dat dat klopt en dat de man de waarheid sprak. Door middel van zijn vingerafdrukken is zijn identiteit vastgesteld.

Madrid en Cadiz

Iemand met de naam Ayoub El Kahzzani woonde vanaf 2007 in Madrid en een paar jaar later in Cadiz. Hij beschikte over geldige verblijfspapieren. Zijn familie komt uit Ceuta, een Spaanse enclave in Marokko.

Deze Kahzanni is volgens El País meerdere keren voor drugsdelicten veroordeeld. Voor een ander drugsdelict ligt een arrestatiebevel voor hem klaar.

Gevaarlijk

De Spaanse politie of veiligheidsdiensten stelden vast dat hij radicaliseerde. Hij werd daarom als "potentieel gevaarlijk" beschouwd. Om die reden werd zijn naam in 2012 doorgegeven aan andere Schengenlanden.

Toen Kahzzani in maart 2014 naar Frankrijk ging, waarschuwden Spaanse veiligheidsdiensten hun Franse collega's op de Franse ambassade in Madrid. Kort daarna reisde hij door naar Syrië, waar hij zich bij IS zou hebben aangesloten. In mei van dit jaar keerde hij via Turkije en Duitsland naar Frankrijk terug.

Kort daarop vestigde hij zich in België, waar ook familie van hem woont, schrijft de Spaanse krant. Gisteren nam hij op Brussel-Zuid de Thalys naar Parijs. In België loopt ook een onderzoek naar de man.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl