ANP
NOS Nieuws

Thalys-incident leidt niet tot extra maatregelen in Nederland

In Nederland worden voor zover bekend geen extra maatregelen genomen naar aanleiding van het incident in de Thalys van Amsterdam naar Parijs. België gaat wel extra controleren op de internationale treinen.

Minister Van der Steur heeft vanmorgen contact gehad met zijn Franse collega. Hij is bijgepraat over het onderzoek.

Beveiligers op trein

De Tweede Kamer ziet geen aanleiding om bijvoorbeeld beveiligers te laten meereizen op internationale treinen of alleen nog tickets op naam te verkopen, zodat duidelijk is wie er aan boord is.

"Je moet niet de illusie hebben dat je dit soort dingen volledig kunt uitbannen", zegt VVD-Kamerlid Tellegen. "Dan zet je extra beveiligers op de trein en dan gebeurt er iets op een markt. En wat doe je dan?"

Haar collega Recourt van de PvdA noemt dergelijke maatregelen zinloos. "Die wakkeren het gevoel van onveiligheid alleen maar aan", zegt hij. "Ik wil niet toe naar een samenleving waar op elke hoek een beveiliger staat."

Inlichtingendiensten

Veel partijen in de Tweede Kamer vinden dat het voorkomen van aanslagen zoals die in de Thalys vooral het werk is van de inlichtingendiensten. "Vaste bewaking op treinen lijkt me nodig als de diensten daar een concrete aanleiding voor zien", zegt Kamerlid Van Raak van de SP. "Anders wordt het al snel een vorm van schijnveiligheid."

De Kamer vindt wel dat de inlichtingendiensten in verschillende landen beter moeten gaan samenwerken. Ze moeten elkaar bijvoorbeeld beter op de hoogte stellen van hun analyses, maar zijn daar gezien de 'geheime' aard van hun werkzaamheden niet genoeg toe geneigd, zeggen de fracties.

De man die in de Thalys werd overmeesterd stond op terreurlijsten in Spanje, Frankrijk en België. Toch kon hij op station Brussel-Zuid zwaarbewapend instappen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl