NOS Nieuws

Overmeesteraars Thalys-schutter zijn 'opgelucht en trots'

'Het had een bloedbad kunnen worden'

Drie mannen die betrokken waren bij de overmeestering van de 26-jarige man die gisteren in een Thalys een aanslag wilde plegen, hebben in Arras hun verhaal gedaan. De mannen, een Amerikaanse student, een Amerikaanse militair en een Britse zakenreiziger, zeggen dat ze opgelucht en trots zijn dat de terrorist geen bloedbad kon aanrichten. Ze hebben van de burgemeester van Arras een medaille gekregen.

Een tweede Amerikaanse militair, Spencer Stone, raakte bij de actie in de Thalys gewond en was niet bij de geïmproviseerde persconferentie. Hij ligt in het ziekenhuis, maar volgens zijn collega gaat het goed met hem.

De mannen zaten in een eersteklasrijtuig van de Thalys, toen ze plotseling een conducteur zagen rennen. "Dat was na het eerste schot", zegt de Brit Chris Norman. "Ik zag toen een man met een kalasjnikov en dook naar beneden, in mijn stoel."

Gelijk in actie

De militairen Alek Skarlatos en Spencer Stone kwamen volgens Norman en een andere getuige direct in actie. "Spencer rende meer dan tien meter om bij de schutter te komen", zegt Skarlatos. "Als iemand daar was doodgeschoten, was het zeker Spencer geweest."

Skarlatos en Stone gingen allebei op de schutter zitten, om hem in bedwang te houden. Ook de student Anthony Sadler deed dat. Hij is bevriend met de militairen. Als laatste kwam Norman erbij. "We bonden de schutter vast, maar toen pakte hij ineens een mesje en begon hij te steken", zegt Norman. Daarbij raakte Stone gewond.

Zelfs toen hij gewond was, heeft hij een andere man geholpen die ook bloedde. Zonder zijn hulp was die zeker overleden.

Student Anthony Sadler over het optreden van zijn vriend Spencer

De student Sadler zegt dat hij enorm trots is op zijn vriend. "Hij was er echt als allereerste en zelfs toen hij gewond was, heeft hij een andere man geholpen die ook bloedde. Zonder zijn hulp was die zeker overleden. De man bloedde hevig uit zijn nek." Norman heeft naar eigen zeggen gehoord dat de gewonde medepassagier goede overlevingskansen heeft.

De mannen, met name de militairen Skarlatos en Stone, hebben van alle kanten lof gekregen voor hun optreden. President Obama spreekt van een heldendaad en de Franse minister Cazeneuve zegt dat het duo waarschijnlijk de levens van veel mensen heeft gered.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl