Reizigers na aankomst in Parijs Christophe Piednoël (SNCF)

Bijna alle Thalys-reizigers die gisteren in de Noord-Franse stad Arras werden opgevangen na een schietincident in hun trein, zijn doorgereisd naar Parijs. De eerste reizigers kwamen even voor 01.00 uur aan op station Gare du Nord. Drie kwartier later volgde een tweede trein met passagiers.

De reizigers zijn op het station opgevangen door Thalys-personeel en hulpverleners. Er zijn onder meer slaapplaatsen en taxi's georganiseerd. Ook kreeg iedereen iets te eten en te drinken en stonden er psychologen paraat.

Thalys had extra treinen ingezet om de ruim 500 passagiers naar Parijs te brengen. Het treinstel waarin is geschoten, is in Arras achtergebleven voor onderzoek. 

Getuigenis

Een klein aantal passagiers heeft de nacht in Arras doorgebracht. Dat zijn de mensen die in de directe omgeving van de schutter hebben gezeten en van wie de getuigenis het waardevolst is voor de politie. Niet alleen zij, maar ook alle andere passagiers zijn door de Franse politie gehoord in Arras. 

In Thalys-trein 9364 trok een man gistermiddag ter hoogte van Oignies in Noord-Frankrijk een kalasjnikov. Hij werd overmeesterd door twee Amerikanen, die daarbij gewond raakten. Ook een Franse acteur raakte gewond. 

De trein bestond uit twee delen; één treinstel was vertrokken in Amsterdam, het tweede was op station Brussel-Zuid aangekoppeld. De schietpartij was in het treinstel dat in Brussel was vertrokken. In de gehele trein zaten 554 mensen.

Spanje

De schutter was ook in Brussel-Zuid ingestapt. Hij is een man van 26 van Marokkaanse afkomst. Hij had geen identiteitspapieren bij zich, waardoor identificatie lastig is, zegt NOS-correspondent Ron Linker. Hij heeft wel een naam opgegeven. 

De schutter heeft een tijdje in Spanje gewoond en was kort voor het incident naar Brussel verhuisd. De Franse autoriteiten waren gewaarschuwd dat hij naar de Belgische hoofdstad was vertrokken en dat hij een aantal keer contact heeft gehad met extremistische groeperingen.  

STER reclame