EPA

De Franse president François Hollande heeft via een bericht op Twitter zijn medeleven betuigd met de gewonden van de schietpartij in een Thalys die van Amsterdam naar Parijs reed. "We zullen er alles aan doen om de onderste steen boven te krijgen", schrijft hij.

De Franse minister van Binnenlandse Zaken, Bernard Cazeneuve, die na het incident direct naar Arras reisde, bedankte de Amerikanen die de schutter overmeesterden en zei dat zij waarschijnlijk de levens van veel passagiers hebben gered.

Hij zei verder dat er niet gespeculeerd moet worden over de identiteit van de dader. Volgens een woordvoerder van een Franse politievakbond was de man met de kalasjnikov van Marokkaanse afkomst.

"We hebben nog geen idee wat zijn motief was", zei een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken eerder vanavond.

Casseneuve: Amerikanen hebben bloedbad voorkomen

Ook Manuel Valls, de premier van Frankrijk, schrijft op Twitter dat hij de Amerikanen dankbaar is voor hun heldhaftige optreden in de trein. Ook schrijft hij dat de hulpdiensten op volle sterkte zijn. Zij proberen de slachtoffers van de aanslag te helpen.

België

Ook de premier van België heeft via Twitter gereageerd op het schietincident. Hij veroordeelt de aanslag en betuigt net als Hollande zijn medeleven met de slachtoffers. 

In België is na het incident in de trein besloten om de waakzaamheid te verscherpen. Meer details zijn daarover nog niet vrijgegeven. Het is dan ook niet duidelijk of dat betekent dat België het dreigingsniveau heeft verhoogd.

STER reclame