AFP

De schutter in de Thalys-trein is een 26-jarige man van Marokkaanse afkomst, heeft een woordvoerder van een Franse politievakbond gezegd.

De Franse politie heeft tegen persbureau AFP gezegd dat de man bekend is bij de inlichtingendiensten. "Hij zou een zogenoemd 'Fiche s' hebben gehad", zegt correspondent Ron Linker. "Dat betekent dat hij op een of andere manier in contact is geweest met extremisten, maar zelf geen strafbare feiten op zijn naam heeft staan."

Over zijn motief is nog niets bekend, maar de Franse politie zei eerder vanavond te denken aan een terreuraanslag. "Justitie onderzoekt alle mogelijkheden, maar één scenario lijkt toch het meest waarschijnlijk: een terreuraanslag", aldus Linker. Er zijn berichten dat de man negen magazijnen voor zijn kalasjnikov bij zich had en een aantal messen.

Anti-terreureenheid

De Franse minister van Binnenlandse Zaken Cazeneuve vindt het nog te vroeg om te spreken van een terreuraanslag, maar de anti-terreureenheid van het Franse ministerie van Justitie is wel een onderzoek begonnen.

"Je kan het ook afleiden uit het wapenarsenaal dat hij bij zich had", zegt Linker. De man werd betrapt door twee militairen toen hij op de wc het automatische wapen aan het doorladen was. Het lijkt erop dat de militairen daarmee een bloedbad hebben voorkomen. 

Inlichtingendiensten

De Nederlandse politie en inlichtingendiensten houden een vinger aan de pols. Ze wachten op informatie uit Frankrijk.

Op Twitter is een foto verschenen waarop de arrestatie van de man te zien zou zijn.

STER reclame