Op het station van de Noord-Franse stad Arras is een man opgepakt na een schietincident in een Thalys. De man heeft in de trein, die uit Amsterdam kwam, met een kalasjnikov geschoten. Dat gebeurde in het deel van de trein dat op het station Brussel-Zuid was aangekoppeld.

Franse media melden dat de schutter een 26-jarige man van Marokkaanse afkomst is, die bekend was bij de inlichtingendiensten. De Franse politie denkt dat hij een terreuraanslag wilde plegen. De anti-terreureenheid van de Franse justitie is een onderzoek gestart. 

Overmeesterd

Drie mensen in de trein zijn gewond geraakt. De schutter werd overmeesterd door twee Amerikanen. Franse media melden dat het militairen in burger waren. Zij zijn allebei ernstig gewond geraakt.

Volgens de Franse krant La Voix du Nord hoorden ze het geluid van een automatisch wapen dat werd doorgeladen op de wc. Ze grepen in en overmeesterden de man. Daarbij werd een van hen geraakt door een kogel. Hij is in levensgevaar. De ander liep verschillende steekwonden op.

De derde gewonde is een Franse acteur, Jean-Hugues Anglade. Hij zou gewond zijn geraakt aan zijn hand toen hij een ruitje brak om het alarm in werking te stellen.

Op een filmpje dat iemand op Twitter heeft gezet, is te zien hoe de verdachte wordt afgevoerd.

Schietpartij Thalys, verdachte wordt weggevoerd

Omgeleid

Aan boord van de trein waren zo'n 500 passagiers. De Thalys reed in België toen het incident plaatsvond en werd na de schietpartij omgeleid naar het station van Arras.

Passagiers uit de trein worden onder meer opgevangen in een gymzaal in de buurt van het station.

STER reclame