AFP
NOS Nieuws

Turkse verkiezingen op 1 november

Turkije gaat op 1 november opnieuw naar de stembus. President Erdogan heeft die datum, die al door de kiescommissie was voorgesteld, bevestigd. De vervroegde verkiezingen zijn nodig omdat er na de verkiezingen van 7 juni geen regering kon worden gevormd.

De regerende AK-partij van president Erdogan verloor toen de absolute meerderheid, vooral doordat de pro-Koerdische HDP de kiesdrempel haalde. Veel Turken die tegen Erdogan zijn, stemden op de HDP om hem een hak te zetten. De AK-partij bleef wel veruit de grootste in het parlement, maar premier Davutoglu slaagde er vervolgens niet in een coalitiepartner te vinden. Hij gaf zijn formatie-opdracht terug.

'Geen tijd verspillen'

Een oppositieleider wilde vervolgens proberen een regering zonder de AK-partij te vormen, maar president Erdogan gaf hem geen formatie-opdracht. Erdogan zei dat hij geen tijd wil verspillen en besloot dat er nieuwe verkiezingen moeten komen. De AK-partij hoopt dan weer de absolute meerderheid te halen om alleen verder te kunnen regeren.

Voor de periode tot 1 november moet er volgens Erdogan een interim-regering komen. Premier Davutoglu moet die gaan vormen, eventueel met bewindslieden die van buiten het parlement komen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl