ANP
NOS Wielrennen

'Of Gesink en Mollema kunnen knechten? Ja hoor'

Wederom is er kritiek aan het adres van bondscoach Johan Lammerts. De keuzeheer laat een ervaren knecht als Koen de Kort thuis voor de WK-wegwedstrijd in Richmond en wijst gelouterde kopmannen als Robert Gesink en Bauke Mollema aan als knechten. Het lijkt de wereld op z'n kop.

De Kort snapt er niets van. Hij heeft veelvuldig aangegeven bij Lammerts graag als knecht naar de VS te gaan. Toch zit hij niet bij het negental dat op 27 september moet strijden voor de medailles.

"Ik ben verbaasd. Ik heb het dit jaar op vergelijkbare parcoursen volgens mij goed gedaan. Met een kopman die twee keer gewonnen heeft", doelt De Kort op de zeges van John Degenkolb in Milaan-Sanremo en Parijs-Roubaix.

"Ik heb zelfs beter dan ooit gereden in de klassiekers. Ik zat volgens mij ook steeds bij de beste negen Nederlanders in die wedstrijden."

Of Gesink en Mollema wel kunnen knechten? Ja hoor.

Johan Lammerts

Het is niet de eerste keer dat Lammerts kritiek krijgt. Vorig jaar kreeg hij van velen de hoon over zich heen omdat hij het aandurfde de winnaar van Parijs-Roubaix (Niki Terpstra) en de winnaar van een Touretappe (Lars Boom) thuis te laten. Het was 'niet hun parcours', aldus de uitleg. En dat terwijl Terpstra zich nog wel als knecht had aangeboden.

Achteraf kreeg Lammerts deels gelijk; op het selectieve parcours in Spanje ging de titel naar een semi-klimmer, maar sprinters en klassiekerrenners finishten niet ver achter de Pool Michal Kwiatkowski.

En nu? Dit keer zijn Terpstra en Boom er wel bij, omdat het parcours hen op het lijf geschreven lijkt, met eerstgenoemde als enige kopman. En nu durfde Lammerts het niet aan om grote namen te passeren, met een selectie van Gesink en Mollema tot gevolg. Als knechten.

"Die gaan in dienst rijden van het team", stelt Lammerts tegen NOS Langs de Lijn. "Of ze dat wel kunnen? Ja hoor. Ze hebben in het verleden, toen ze begonnen, ook als knecht gereden. Dus ik heb er alle vertrouwen in dat ze dat ook doen."

De Kort mag het doen met een reserverol. De renner van Giant-Alpecin, die vanaf zaterdag juist meedoet aan de Vuelta om ritme op te doen voor die wereldkampioenschappen, moet hopen dat één van de negen geblesseerd raakt. "Het valt me heel erg tegen dat ik niet meteen geselecteerd ben, maar mocht het nodig zijn, hoop ik alsnog mijn steentje bij te dragen."

Lammerts heeft zijn keuze niet beargumenteerd. "Ik heb te horen gekregen dat er heel veel goede renners zijn in Nederland, dat er voor iedereen wat te zeggen is en dat de keuze niet op mij gevallen is. En ik ben het er niet mee eens. Het is de keuze van één iemand. Hij heeft misschien de keuze af laten hangen van resultaten in de laatste maand?", moet De Kort, die de afgelopen weken herstelde van een zware Tour de France, gissen.

Ondertussen is het de vraag of Boom, Sebastian Langeveld en Tom Dumoulin wel voor Terpstra willen rijden. "Boom en Dumoulin? Dat zijn beschermde renners. Die krijgen kansen als het zo uitkomt. Maar het is afwachten hoe het wedstrijdverloop is."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl