EPA

De afgelopen dagen zijn verschillende cyberaanvallen uitgevoerd, op kabelmaatschappij Ziggo en de Volkskrant. De mogelijke dader: het hackerscollectief Anonymous. Al jaren zijn ze actief, maar er is weinig bekend over de groep; wat wel?

Anonymous is een internationaal netwerk van activistische hackers, al spreken ze dat zelf tegen. Omdat de groepering geen duidelijke leider heeft en ook geen duidelijke structuur, is moeilijk vast te stellen of de aanvallen daadwerkelijk door Anonymous zijn uitgevoerd. 

'Geen groep'

Zelf ontkennen ze een groep te vormen. "Anonymous is geen groep", schrijven de hackers op hun vermeende Twitter-profiel. "Je kan geen lid worden en ook niet weggaan. Anonymous is hetzelfde als onbekend." Op het Twitter-account werden de laatste dagen ook veel berichten over de aanvallen op Ziggo geplaatst.

In 2010 verspreidden de hackers een pamflet, waarin ze ontkenden een organisatie, een groep of hackerscollectief te zijn: Anonymous is not an organisation, or a group of people. It most certainly is not a group of hackers. Anynomous is an online living consciousness compromised of different individuals with at times coinciding ideals and goals. Anonymous is decentralized and as such is free.

Onder de naam Anonymous zijn eerder cyberaanvallen uitgevoerd. Zo werden creditcardmaatschappijen Visa en Mastercard aangevallen en landen als Tunesië en Zimbabwe, toen die de klokkenluiderssite WikiLeaks aanpakten. Ook verklaarden ze de oorlog aan de beurs in New York

Dreigen

In 2012 werd namens Anonymous gedreigd met een DDoS-aanval in Nederland omdat de veelbesproken downloadsite The Pirate Bay werd geblokkeerd. Overheidsinstanties en internetbedrijven zouden het moeten ontgelden, maar een aanval bleef uit

In januari begon de hackersgroep met het hacken van jihadistische websites. De aanval werd geopend als reactie op de aanslag bij Charlie Hebdo in Parijs.

STER reclame